Поділитись:

Цей рух тільки шкодить: що луцькі анімешники думають про «Редан»

Автор: Міла Роспопа |
Вівторок, 28 лютого 2023, 14:00
Цей рух тільки шкодить: що луцькі анімешники думають про «Редан»

Учасники тематичної спільноти фанатів аніме у Луцьку засуджують дії підлітків, які влаштовують масові розбірки в Україні. 

Про це у коментарі журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розповів модератор однієї з аніме-спільнот Дмитро Степанюк

За його словами, вся історія з «ЧВК «Редан», як і з більшістю поганих речей, почалась в росії. 

«Там маленька група підлітків вигадала собі ідеологію і під цим приводом починала сутички в торгових центрах. В Україні представників даного руху просто не існує. Всі відео, які вірусяться в інтернеті – це відео підлітків, які вважають себе «Анти-Редан». Тобто все, що ми маємо – це сотні підлітків, які приходять під торгові центри шукати уявного ворога. Підліткам потрібен об'єднуючий фактор, і таким стали подібні походи, де вони відчувають певну єдність. Найбільша загроза в тому, що це не єдність навколо гарних ідей, а єдність довкола російських ідей та російських рухів», – каже Дмитро. 

Дмитро СтепанюкДмитро Степанюк
 

За його словами, справжнім прихильникам аніме така «слава» несе тільки загрозу, адже зараз у мережі активно просувається наратив про те, що аніме провокує насильство тощо. 

Дмитро є модератором спільноти, до якої входять повнолітні лучани. Реакція цієї спільноти на ситуацію довкола «Редана» була вкрай негативною.  Лучанин вважає, що слід наголосити на кількох речах: 

«По-перше, насильство припустиме лише задля захисту. Будь-яка відкрита агресія просто через те, що хтось виглядає не так чи має трошки інші думки щодо чогось – це не привід починати бійку. Ми пройшли довгий шлях розвитку суспільства і зараз не маєм права відкочуватись назад. По-друге, це російські наративи. Ми всі наразі підтримуємо українізацію всього і створення окремого інфопростору. Тому коли підлітки починають захоплюватись чимось, що йде з росії під час війни – це значно розчаровує. І по-третє, створюється знову негативний образ певної субкультури. Це неприємно через те, що тебе все одно підсвідомо будуть прираховувати до певної групи. І це завжди додаткова робота з людьми, де потрібно буде доводити що ти «не такий, як вони», – пояснює Дмитро.

Нагадаємо, новини про масові бійки підлітків в обласних центрах України у понеділок, 27 лютого заполонили інфопростір України. Великі групи дітей зі спільноти прихильників аніме «ПВК «Редан» збиралися у людних місцях нібито для того, аби побитися з представниками певних субкультур. У Харкові, до прикладу, на таку сутичку прийшло близько 280 людей. Тільки 30 із них були повнолітніми. На всіх масових заходах посилено працювала поліція. 

Луцьк не став винятком, і близько 17:00 27 лютого три десятки підлітків зібралися на площі перед луцьким McDonald`s. Приїхала поліція, і бійки не сталося. 

Коротко про те, що це було, читайте тут: Спроба масової бійки підлітків у Луцьку: розбираємося, що це було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів