Поділитись:

Недавно відреставрований будинок Косачів на Волині затопило: у чому річ (фото)

Понеділок, 27 лютого 2023, 17:11

Недавно відреставрований Білий будинок Косачів у Колодяжному затопило. 

Про це журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розповіла директорка Волинського обласного краєзнавчого музею Оксана Важатко

За її словами, зараз у підвалі Білого будиночка стоїть вода. Рівень води у підвалі сягає 15 сантиметрів. Викачувати її нема сенсу – за добу вона знову прибуває. 

Реставраційні роботи у цій будівлі закінчилися у грудні 2021 року. Вже тоді замовники робіт виявили безліч порушень. Стіни пішли тріщинами. А от рівень води у підвалі не могли відстежити: двері від вологості розбухли, і відкрити їх у музеї змогли аж у травні 2022 року.  

«Там було багато інших недоліків, і ми не мали підстав стверджувати, бо не бачили, чи була у підвалі вода минулого року. Цього року, знаючи ту практику, ми вже двері щільно не закривали, коли почався осінньо-зимовий період. Ми спостерігали поступове підвищення рівня води. В кінці осені вода стояла лише перед входом, а в самому приміщенні були видні лише сліди вологи, бо у підвалі на сантиметрів 5 вищий рівень підлоги. Пізніше вода почала підніматися вище», – каже Оксана Важатко. 

Оксана ВажаткоОксана Важатко
 

Про цю проблему повідомили виконавцям робіт – компанії «Житлобуд-2». 

«Житлобуд» нам відповів, що всі роботи були виконані відповідно до проектно-кошторисної документації, якою не передбачено здійснення робіт з пониження ґрунтових вод. Враховуючи місцевість та погодні умови, необхідно дослідити рівень ґрунтових вод. Лист ні про що. У проекті було передбачено гідроізоляцію, і очевидно, сенс існування гідроізоляції в тому, щоб унеможливити проникнення ґрунтових вод у приміщення», – каже директорка музею. 

Підтоплення будинку КосачівПідтоплення будинку Косачів
 

Оксана Важатко розповідає, що майже 10 років тому від підтоплення будинок рятувала система дренажу, яку розробила ковельська фахова організація. Вологість у будинку була, але стільки води ніколи у підвалі не фіксували. Очевидно, під час проведення робіт цей дренаж пошкодили. А система гідроізоляції будинку не працює. 

Зараз у підвалі нічого нема. Експонати з будівлі забрали ще перед початком реставрації – у червні 2021 року. Відкрити експозицію планували у лютому минулого року, однак, якість виконання реставраційних робіт цього не дозволила. А згодом почалася повномасштабна війна. 

«Насправді, навесні 2022 року з'ясувалося дуже багато проблем. До того ж почалася війна, і вже про відновлення експозиції питання не стояло. Але якби навіть не ця обставина, ми би зараз експозицію не відновлювали. Там тріскаються стіни, обсипається штукатурка. Ми не можемо заносити предмети, пов'язані з життям Лесі Українки, родини Косачів до приміщення, де їм може загрожувати хоч якась небезпека. Зараз чекаємо, як за зиму поведуться ці будинки – як переживуть опалювальний сезон, перепад температур, і що буде по зимі. Власне, у квітні мали збиратися з «Житлобудом» і департаментом інфраструктури обговорювати подальші дії, але ця обставина з водою просто шокувала. Вона перевищує всі недоліки, які були до цього», – повідомила Оксана Важатко. 

У Волинській ОВА також відреагували на ситуацію з підтопленням. Кажуть, коли будинки Косачів передавали на баланс краєзнавчого музею, недоліки реставраційних робіт зафіксували у Акті візуального огляду. Про підтоплення у тому акті не йшлося. 

На засіданні комісії з представників департаменту інфраструктури, підрядника та краєзнавчого музею вирішили, що проводити будь-які роботи взимку недоцільно, а тому наступну зустріч щодо виправлення недоліків реставрації домовилися провести у квітні 2023 року. 

За словами керівника департаменту інфраструктури Волинської ОВА Степана Білана, про заявлену проблему в облдержадміністрації знають та розпочали її вивчення. Це нові форс-мажорні обставини, будуть розглянуті найближчим часом. 

«Цьогоріч з проблемою підтоплення стикнулися практично в усьому Ковельському районі. Майже у кожному будинку є підтоплення підвальних приміщень. Під час засідання комісії усі проблемні питання, в тому числі й ця, будуть озвученні підряднику. Якщо це недоліки із його сторони, він їх усуватиме», – пояснив керівник профільного департаменту.

У компанії підрядника журналістам ІА «Конкурент» пообіцяли прокоментувати ситуацію згодом. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 лютого 2024
01 грудня 2023
18:49
18 листопада 2023
30 жовтня 2023
16:54
18 жовтня 2023
20 вересня 2023
26 квітня 2023
23 квітня 2023
29 березня 2023
26 лютого 2023