Поділитись:

У луцькій кав'ярні презентували десерти, які готувала Леся Українка (фото)

Субота, 25 лютого 2023, 09:41

В кав’ярні «Старе місто» відбулася презентація десерту «Сніжок», який готувала славетна письменниця Леся Українка.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Презентація десерту відбулася 23 лютого в локації, де працюють «сонячні» баристи. Там зібралися представники ВНУ ім. Лесі Українки, батьки та діти з ГО «Батьки дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку», Генеральний консул Республіки Польщі в Луцьку Славомір Місяк, військові, активна громада міста.

 

 

 

Рецепт десерту, який Леся Українка готувала для своєї молодшої сестри Ізидори в Колодяжному восени 1895 року, віднайшла директор музею Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук. Зрештою, Лесині люди спільно з партнерами презентувати автентичні ласощі відвідувачам кав’ярні «Старе місто».

 

«Коли Леся Українка у Колодяжному у вересні 1895 року готувала своїй молодшій сестричці цей десерт, то вона взяла на себе відповідальність за маленьку дівчинку, яку важко було нагодувати. Леся Українка приготувала Ізидорі «сніжки» з бажанням здивувати і заінтригувати. Цей рецепт має і прописку в листах Лесі Українки», – розповіла Тетяна Данилюк-Терещук.

Десерт «Сніжки» – це збиті в піну білки, зварені у молоці. 

 

 

На думку директорки музею Лесі Українки, куштування десерту Лесі Українки може доповнити туристичний маршрут, який стартує від пам’ятника нашій видатній землячці, пройде через вулицю, названу на її честь, і завершиться в кав’ярні, де можна скуштувати десерт.

Учасників заходу частували ще одним десертом – печеними яблуками від Петра Антоновича Косача.

 

 

«Ми переконані, що місце для десерту Лесі Українки має бути саме тут... Ми сподіваємося, що скоро настане мирний час і туристи знову почнуть цікавитися життям Старого міста, адже їхні маршрути завжди пролягають через нашу кав’ярні», - розповіла ГО «Батьки дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку» Олена Мельник.

  

 

«Дуже цікавий смак. Важко з чимось порівняти. Це легкий спогад дитинства, домашнє молоко, сир, ось такі асоціації», – поділився враженнями ректор Університету Лесі Українки Анатолій Цьось.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 травня 2023
17 травня 2023
16 травня 2023
26 лютого 2023
08 грудня 2022
13 липня 2022
19 травня 2022
07 лютого 2022
16 грудня 2021
27 жовтня 2021
23 жовтня 2021
16 жовтня 2021
16 вересня 2021
20:00
12 вересня 2021
10 вересня 2021