Поділитись:

Мовний скандал: у луцькому виші закликали не ображати гідність професорки

Понеділок, 27 лютого 2023, 12:31
Мовний скандал: у луцькому виші закликали не ображати гідність професорки

У Волинському національному університеті імені Лесі Українки відреагували на скандал, який розгорівся навколо викладачки Луїзи Оляндер, яка, як кажуть студенти, свої лекції читає російською мовою.

Офіційну позицію навчального закладу опублікували на сайті вишу.

Зазначається, що, відповідно до ст. 48 Закону України «Про вищу освіту», мова освітнього процесу у ВНУ імені Лесі Українки – українська. Тож єдиного мовного режиму в університеті дотримуються всі учасники освітнього процесу, зокрема й професор Луїза Оляндер.

«Луїза Оляндер – перший доктор філологічних наук і перша жінка-професор на Волині, талановита організаторка освіти і науки, знана в Україні та слов’янському світі дослідниця української та інших слов’янських літератур, авторка більше як 300 наукових праць... У науковій та освітній діяльності пані професор послуговується державною мовою, шанобливо й наполегливо досліджує та пропагує українську літературу, зокрема «волинський текст», – йдеться на сайті вишу.  

Також зазначається, що у 2021 р. професора Луїзу Оляндер Указом Президента України нагороджено Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, зразкове виконання службового обов’язку та багаторічну сумлінну працю, а Розпорядженням Кабінету Міністрів Україну їй довічно призначено стипендію Кабінету Міністрів України за видатні  заслуги у сфері вищої освіти.

«Просимо засоби масової інформації дотримуватися журналістських стандартів, зокрема принципу об’єктивності, і не поширювати «сенсаційних» матеріалів, які ображають гідність пані професора Луїзи Оляндер та всю академічну спільноту Волинського національного університету імені Лесі Українки», – додали в ректораті ВНУ імені Лесі Українки.

Нагадаємо: днями у луцьких ЗМІ з’явилась новина про викладачку Луїзу Оляндер, яка, зі слів студентівчитає лекції російською мовою. Декан факультету філологі та журналістики Лілія Лавринович на такі звинувачення відповіла, що через свою двомовність викладачка справді допускає росіянізми в мовленні, проте вона максимально намагається розмовляти українською. Підстав для вчинення певних адміністративних дій в університеті не вбачають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
16 квітня 2024
23:07
12 квітня 2024
04 квітня 2024
18:00
03 квітня 2024
31 березня 2024
30 березня 2024
28 березня 2024
25 березня 2024
15:05
20 березня 2024