Поділитись:

В Україні відкрили 68 тисяч проваджень щодо порушення правил і звичаїв війни

Неділя, 26 лютого 2023, 23:10

Українські правоохоронці зареєстрували близько 68 тисяч кримінальних проваджень щодо порушення правил і звичаїв війни під час агресії Росії проти України.

Про це в ефірі Українського радіо заявила голова Центру прав людини «Зміна», співзасновниця Коаліції «Україна. П'ята ранку» Тетяна Печончик, – пише Суспільне.

«Від 24 лютого 2022 року зареєстровано 68 тисяч кримінальних проваджень за статтею 438 Кримінального кодексу «Порушення правил і звичаїв війни». Це – неймовірний масштаб, набагато більший, ніж було в попередні 9 років окупації Криму та частини територій Луганщини і Донеччини», – підкреслила вона.

За словами правозахисниці, нині російські окупанти чинять такі ж злочини, як і раніше в Криму та на Донбасі, але в більшому масштабі.

«Якщо говорити про види воєнних злочинів та злочинів проти людяності, то більшість їх було зафіксовано до 24 лютого 2022 року саме на Донбасі. Щодо окупованого Криму, там було зафіксовано понад 40 насильницьких зникнень, які стосувались кримськотатарських активістів. А після 24 лютого 2022 року ми бачимо, що це вже тисячі викрадень людей на новоокупованих територіях України», – розповіла Печончик.

Вона звернула увагу на те, що викрадення супроводжуються катуваннями та нелюдським поводженням. Окрім того, дуже масовими є випадки мародерства. Відтак щодня правоохоронці реєструють одну-дві сотні нових проваджень.

«Ми бачимо, що непокаране зло, яке вторглося в Україну 2014 року, зараз значно збільшилось у масштабах. 68 тисяч відкритих проваджень — це не остаточна цифра. Щодня додаються 100-200 нових кримінальних проваджень», – пояснила посадовиця.

Окрім того, зазначена цифра не включає переважну більшість злочинів на територіях, які українська влада не контролює, додала правозахисниця.

«Наприклад, коли місто Маріуполь буде звільнено, там можуть відкритися тисячі нових епізодів», — зауважила вона.

На думку Тетяни Печончик, на розслідування такої кількості злочинів знадобляться десятиріччя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів