Поділитись:

Всесезонні шини: економія чи раціональний вибір?*

Субота, 25 лютого 2023, 11:51
Всесезонні шини: економія чи раціональний вибір?*

Попри те, що однозначного ставлення до всесезонних шин фактично немає, вони мають неабияку популярність. Пояснити таке ставлення водіїв до всесезонної гуми досить просто — економія на зміні покришок. Чи безпечно використовувати всесезонні колеса в Україні та де саме, пояснюють експерти магазину шин та дисків Асканія Шина.

Для чого створювались всесезонні шини?

Заміна літньої гуми на зимову при настанні холодів стала доброю звичкою більшості водіїв в Україні. Нехтувати безпекою не можна ані взимку, ані влітку, адже саме зимові та літні моделі забезпечують ідеальний контакт з дорогою та керованість автомобіля. Універсальна покришка вироблена з компаунду середньої жорсткості та має протектор, наближений за малюнком до позашляхового.

Шина, яку можна використовувати протягом цілого року, вперше з'явилась на ринку у 70-х роках минулого століття. Проте успіху не мала через сумнівні властивості як у теплу пору року, так і взимку. Характеристики такої шини були суттєво доопрацьовані інженерами компанії Dunlop, що дозволило безпечно її використовувати у країнах з м'якою зимою та помірною температурою влітку.

Це ключова умова використання всесезонних коліс — температура взимку не нижче за 3-5 °С морозу та не вище за 20-23 градусів тепла влітку. Тож вони цілком підходять майже для всіх країн Європи. За винятком холодного скандинавського клімату та, можливо, спеки європейського півдня.

Всесезонні шини: економія чи раціональний вибір?*

Де в Україні безпечно їздити на всесезонній гумі. Які умови?

Загалом, перед тим як прийняти рішення про купівлю всесезонних коліс, варто ретельно зважити їх недоліки та переваги. Експерти магазину шин та дисків наголошують на основних перевагах:

  1. Не потрібно міняти гуму перед кожним сезоном — економія грошей та часу.
  2. Такі шини добре тримають дорогу у дощову погоду та під час мокрого снігу.
  3. Вибірково їх можна використовувати на ґрунтових дорогах, мокрій траві тощо.
  4. За умови притомних температурних рамок всесезонна гума досить зносостійка.

Проте існує декілька суттєвих застережень:

  1. Вони дорожче на 20-30% за аналогічні зимові чи літні моделі.
  2. Обмежена керованість на снігу, поганий контакт з льодяною поверхнею.
  3. Неефективні для використання за температури вище +25 °С та нижче -7 °С.
  4. Зношуються швидше, оскільки їх використовують протягом всього року.

Тобто, використання всесезонних покришок дійсно можливе, але якщо температура в регіоні тримається у визначених межах протягом року.

Всесезонні шини: економія чи раціональний вибір?*

Кращі всесезонні моделі покришок 2023

З усім тим існує низка відмінних моделей, які можна використовувати цілий рік поспіль:

  1. Barum Quartaris 5. Недорога всесезонна гума, яка відрізняється тихою їздою. Доступна ціна та добрий ресурс, підійде для жителів міст та водіїв, які долають не більш ніж 20 тисяч км на рік.
  2. Austone SP-401. Лінійка покришок Аустон представлена як легковими, так і позашляховими та легковантажними всесезонними шинами. Широкий розмірний ряд та достойна витривалість. Малюнок протектора — симетричний, відмінно працює на мокрих шляхах та легкому бездоріжжі.
  3. Sailun Atrezzo 4 Seasons. Універсальна серія покришок китайського бренду. Цілком впевнено себе веде на мокрих дорогах та під час мокрого снігу. За характеристиками нічим не поступаються всесезонкам дорожчих брендів.
  4. Orium ALL SEASON. Покришки від суббренду Мішлен, за ціною нижчі, за якістю та ходовими властивостями не поступаються топовим брендам. Комфортний акустичний фон, чудово керується на мокрих дорогах.

Кращі всесезонні моделі за приємними цінами представлено у магазині шин та дисків Асканія Шина у найширшому асортименті з доставкою по Україні та гарантією якості від офіційного постачальника.

Надрукувати
мітки:
коментарів