У луцькій кав'ярні презентували десерти, які готувала Леся Українка (фото)

Субота, 25 лютого 2023, 09:41

В кав’ярні «Старе місто» відбулася презентація десерту «Сніжок», який готувала славетна письменниця Леся Українка.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Презентація десерту відбулася 23 лютого в локації, де працюють «сонячні» баристи. Там зібралися представники ВНУ ім. Лесі Українки, батьки та діти з ГО «Батьки дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку», Генеральний консул Республіки Польщі в Луцьку Славомір Місяк, військові, активна громада міста.

 

 

 

Рецепт десерту, який Леся Українка готувала для своєї молодшої сестри Ізидори в Колодяжному восени 1895 року, віднайшла директор музею Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук. Зрештою, Лесині люди спільно з партнерами презентувати автентичні ласощі відвідувачам кав’ярні «Старе місто».

 

«Коли Леся Українка у Колодяжному у вересні 1895 року готувала своїй молодшій сестричці цей десерт, то вона взяла на себе відповідальність за маленьку дівчинку, яку важко було нагодувати. Леся Українка приготувала Ізидорі «сніжки» з бажанням здивувати і заінтригувати. Цей рецепт має і прописку в листах Лесі Українки», – розповіла Тетяна Данилюк-Терещук.

Десерт «Сніжки» – це збиті в піну білки, зварені у молоці. 

 

 

На думку директорки музею Лесі Українки, куштування десерту Лесі Українки може доповнити туристичний маршрут, який стартує від пам’ятника нашій видатній землячці, пройде через вулицю, названу на її честь, і завершиться в кав’ярні, де можна скуштувати десерт.

Учасників заходу частували ще одним десертом – печеними яблуками від Петра Антоновича Косача.

 

 

«Ми переконані, що місце для десерту Лесі Українки має бути саме тут... Ми сподіваємося, що скоро настане мирний час і туристи знову почнуть цікавитися життям Старого міста, адже їхні маршрути завжди пролягають через нашу кав’ярні», - розповіла ГО «Батьки дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку» Олена Мельник.

  

 

«Дуже цікавий смак. Важко з чимось порівняти. Це легкий спогад дитинства, домашнє молоко, сир, ось такі асоціації», – поділився враженнями ректор Університету Лесі Українки Анатолій Цьось.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: