Поділитись:

Росія планує захопити Білорусь до 2030 року

Вівторок, 21 лютого 2023, 18:02

Журналісти отримали документ, в якому викладається детальний план того, як Росія планує отримати повний контроль над сусідньою Білоруссю в наступне десятиліття під приводом «злиття» двох країн. 

Витік внутрішнього стратегічного документа з виконавчого офісу Володимира Путіна отримав Yahoo News, – пише ТСН.

У документі докладно описується поступова анексія політичними, економічними та військовими засобами Білорусі росією, яка повномасштабно напала на Україну.

«Цілі росії щодо Білорусі такі ж, як і щодо України. Тільки в Білорусі це спирається на примус, а не на війну», – заявив Майкл Карпентер, посол США в Організації з безпеки та співробітництва в Європі.  

Згідно з документом, виданим восени 2021 року, кінцевою метою є утворення так званої Союзної держави росії та Білорусі не пізніше 2030 року. Було розглянуто все, що стосується об’єднання двох країн, зокрема «гармонізація» законів Білорусі із законами Російської Федерації; «скоординована зовнішня та оборонна політика» та «торговельно-економічне співробітництво… на основі пріоритету російських інтересів»; та «забезпечення переважного впливу Російської Федерації в суспільно-політичній, торговельно-економічній, науково-освітній та культурно-інформаційній сферах».

Видання пише, що на практиці це знищило б усі залишки суверенітету Білорусі та зменшило б країну розміром приблизно з Канзас із населенням 9,3 мільйона людей до статусу сателіта Москви. Це поставило б білорусів у залежність від пріоритетів Кремля. І це створило б загрозу безпеці для європейських сусідів Білорусі, три з яких – Латвія, Литва та Польща – є членами НАТО та Європейського Союзу.

«В загальному плані цей документ нічим не відрізняється від того, що, на вашу думку, росія хоче від Білорусі. Звісно, ​​росія візьме під свій контроль Білорусь, але питання в тому, чи зробить вона це ціною незалежності. Мені дивно, чому ця ціль – 2030 – поставлена ​​так далеко вперед. Чому росії так довго чекати?» – сказав колишній голова Служби зовнішньої розвідки Естонії Райнер Сакс.

Нагадаємо: у Білорусі триватиме бойове злагодження військ РБ та росії в межах так званої Союзної держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів