Поділитись:

На Волині чудотворна ікона допомагає знайти загиблих (відео)

Субота, 18 лютого 2023, 20:42
На Волині чудотворна ікона допомагає знайти загиблих (відео)

На Волині у церкві Василія Великого села Облапи чудотворна ікона Божої матері «Віднайдення загиблих» допомагає шукати загиблих.

Про це йдеться у сюжеті «12 каналу».

У церкві Василія Великого на кожній службі парафіяни прикладаються до ікони Божої матері «Віднайдення загиблих».

«Ікона постійно з нами, кожної неділі на колінах перед нею молимося. Просимо миру і за тих, хто в полоні, і за тих, хто безвісти зникли», – повідомляє протоієрей Віталій Вітик.

Історія ікони Божої матері «Віднайдення загиблих» давня, хоча не надто відома. Наголосили, сама ікона не є рідкісною.

Та, що в Облапах має свою особливу історію. Вона бере початок у 2014 році, коли росія окупувала Крим, загарбники зайшли на схід України і розпочалася війна.

«В нас тоді вона була вирізана з журналу», – сказав отець.

Ікона висіла у рамці на стіні, але уваги їй не приділяли, поки село не охопила трагічна звістка – на війні загинув уродженець Облапи Роман Данилевич.

З розповідей побратимів стало відомо, що його забрали у госпіталь, потім мали везти у Старобешеве Донецької області, але їх дорогою обстріляли. З того часу ніхто не знав, де він знаходився.

Настоятель церкви Василя Великого сказав, що одразу згадали за ікону «Віднайдення загиблих» і вночі відслужили службу. Невдовзі мати загиблого поїхала до ікони у Львівський монастир, що на Рівненщині. 

«Тіло одазу знайшли. Згодом Героя похоронили», – каже Віталій Вітик.

Коли знайшли тіло, жінка захотіла написати для храму таку ікону.

«Ми вибрали зображення, написали. Пройшлися хресним ходом та освятили її. Тепер ікона – Хранительниця нашого села», – інформує протоієрей.

Мати полеглого бійця, невдовзі після смерті сина, сама відійшла у засвіти.

Ікону, яку вона подарувала храму, у селі особливо цінують. Саме вона, вірять, допомогла знайти потопельника.

«Його не могли знайти. Водолази декілька днів шукали, і тоді настоятель Любомир з прихожанами та хористами пішли на озеро і прочитали акафіст перед цією іконою. Потім зразу знайшли тіло», – повідомив Віталій Вітик.

Люди вірять також, що ікона Божої матері «Віднайдення загиблих» захистить село від усього лиха, і війна не прийде на Волинь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів