Поділитись:

На Волині зріс рівень захворюваності на туберкульоз серед дітей

П'ятниця, 17 лютого 2023, 08:32
На Волині зріс рівень захворюваності на туберкульоз серед дітей

Фахівці Любомльського відділення Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели епідрозслідування випадку туберкульозу в учня одного з навчальних закладів Вишнівськоі ТГ. Вивчено вакцинальний статус контактних осіб щодо туберкульозу. Проведено скринінгові анкетування учнів для виявлення тих, хто потребує обстеження на туберкульоз.

Під час комунікаційних заходів серед педагогів та учнів лікарі-епідеміологи наголосили на важливості профілактики інфекційних хвороб, зокрема туберкульозу; розповіли про шляхи їх поширення та методи запобігання. Також  роздали інформаційні матеріали щодо профілактики інфекційних хвороб, – повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі. 

На Волині цього року виявили 88 випадків легеневого туберкульозу, зокрема 24 – у дітей. 2022-го таких випадків в області було 455, зокрема 19 – серед дітей.

Довідково: 

Туберкульоз – інфекційне захворювання, котре викликають мікобактерії туберкульозу. Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів.

Передається туберкульоз (ТБ) від людини, яка має відкриту форму захворювання (з активним бактеріовиділенням), до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Ймовірність розвитку хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.

     Найтиповіші прояви туберкульозу:

  • кашель або покашлювання впродовж 2-х тижнів і більше;
  • підвищена температура тіла — від 37,2 °С;
  • різка втрата ваги;
  • зниження працездатності й загальна втомлюваність;
  • нічна пітливість;
  • виражена задишка;
  • при важких формах кровохаркання.

Діти найчастіше інфікуються туберкульозом від свого близького оточення батьків, опікунів або інших, з ким вони перебувають в тривалому і тісному контакті.

Туберкульоз – виліковне захворювання, успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

Щоб захистити дитину від важких форм туберкульозу, використовують вакцину БЦЖ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
13:36
24 квітня 2024
23 квітня 2024
20 квітня 2024