Луцька дитяча залізниця руйнується: що з нею буде (фото, відео)

Четвер, 16 лютого 2023, 10:09

У Луцьку руйнується майновий комплекс дитячої залізниці на вулиці Шопена. У найгіршому стані зараз знаходяться сходи і будівля станції.

Про це розповів студент Андрій Радченко, який з 2015-го впродовж чотирьох років відвідував гурток юних залізничників, – повідомляє Суспільне.

Зі слів лучанина, нині зовнішні конструкції осипаються і навряд чи вже будуть підлягати відновленню.

У такому стані зараз територія залізниці
 

Доля дитячої залізниці очима колишніх вихованців та лучан

Загалом майновий комплекс дитячої залізниці – це теплотяг, два пасажирських вагони, дві станції «Росинка» і «Водограй», стрілочні пости, колія, шпали, світлофори та інше майно.

Станція «Росинка»
 

Останній рейс залізниця виконала 28 серпня 2019 року, а з 31 серпня того ж року все законсервували.

Андрій Радченко каже: гуртківцям і їхнім батькам тоді пояснили, що «Укрзалізниця» не в змозі далі утримувати майно, тому гурток, який відвідували 500 дітей, закрили, проте обіцяли, що дитяча залізниця відновить свою роботу.

Студент Андрій Радченко
 

Увесь цей час, каже хлопець, бачить, як станція «Росинка» руйнується.

«Результат осінь-літо 2022-го року. Дуже багато вандалів було, вікна побиті. Поки що воно відносно закрито», – зазначив він.

Пошкоджені вандалами вагони
 

Окрім майна, занепадає і прилегла територія біля Луцької дитячої залізниці, – зазначила пенсіонерка Валентина Костянтинівна, яка мешкає поруч.

«Відчутно, що територія нікому не потрібна. Скільки тут було жінок з дітками, що відпочивали. А подивіться, що зараз, подивіться, які дерева повиростали, кущі, навколо що робиться...» – говорить лучанка.

Лучанка Валентина
 

Місцева мешканка Ірина розповіла: зараз тут хащі.

«Тут річка, де качечки плавають. Можна трохи облагородити, лавки поставити. Тут можна погуляти з дітками гарно. Сходи – це окрема тема, зимою дуже небезпечно», – сказала лучанка.

Лучанка Ірина
 

Чому міськрада досі не прийняла на баланс майно дитячої залізниці

Торік Луцька міська рада на сесії погодилася прийняти у комунальну власність майно «Укрзалізниці». Місто збиралося відновити там гуртки: вважали, що треба вкласти у це пів мільйона гривень, – розповів директор департаменту економічної політики Борис Смаль.

З його слів, всі формальні процедури фактично завершилися і профільне Міністерство мало оформити процедуру передачі, але почалася повномасштабна війна і розв'язання цього питання призупинилося.

«І в міністерства, і в нас з'явилися більш важливі завдання. Навіть якщо теоретично комплекс вже був переданий на баланс, то міськрада не змогла б потратити кошти на його облаштування. Через війну є цілий ряд обмежень на платежі», – сказав посадовець.

Майновий комплекс поступово руйнується
 

Борис Смаль зазначив: до завершення процедури прийняття з державної у комунальну власність майновий комплекс дитячої залізниці повернуться після перемоги.

«Як тільки завершується війна, ми, я думаю, за дуже короткий термін зможемо все це діло забрати. І там оформити і навчальний комплекс, і рекреаційний комплекс для лучан", – каже директор департаменту економічної політики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: