Поділитись:

Луцька дитяча залізниця руйнується: що з нею буде (фото, відео)

Четвер, 16 лютого 2023, 10:09

У Луцьку руйнується майновий комплекс дитячої залізниці на вулиці Шопена. У найгіршому стані зараз знаходяться сходи і будівля станції.

Про це розповів студент Андрій Радченко, який з 2015-го впродовж чотирьох років відвідував гурток юних залізничників, – повідомляє Суспільне.

Зі слів лучанина, нині зовнішні конструкції осипаються і навряд чи вже будуть підлягати відновленню.

У такому стані зараз територія залізниці><span class=У такому стані зараз територія залізниці
 

Доля дитячої залізниці очима колишніх вихованців та лучан

Загалом майновий комплекс дитячої залізниці – це теплотяг, два пасажирських вагони, дві станції «Росинка» і «Водограй», стрілочні пости, колія, шпали, світлофори та інше майно.

Станція Станція "Росинка"
 

Останній рейс залізниця виконала 28 серпня 2019 року, а з 31 серпня того ж року все законсервували.

Андрій Радченко каже: гуртківцям і їхнім батькам тоді пояснили, що «Укрзалізниця» не в змозі далі утримувати майно, тому гурток, який відвідували 500 дітей, закрили, проте обіцяли, що дитяча залізниця відновить свою роботу.

Студент Андрій Радченко><span class=Студент Андрій Радченко
 

Увесь цей час, каже хлопець, бачить, як станція «Росинка» руйнується.

«Результат осінь-літо 2022-го року. Дуже багато вандалів було, вікна побиті. Поки що воно відносно закрито», – зазначив він.

Пошкоджені вандалами вагони><span class=Пошкоджені вандалами вагони
 

Окрім майна, занепадає і прилегла територія біля Луцької дитячої залізниці, – зазначила пенсіонерка Валентина Костянтинівна, яка мешкає поруч.

«Відчутно, що територія нікому не потрібна. Скільки тут було жінок з дітками, що відпочивали. А подивіться, що зараз, подивіться, які дерева повиростали, кущі, навколо що робиться...» – говорить лучанка.

Лучанка Валентина><span class=Лучанка Валентина
 

Місцева мешканка Ірина розповіла: зараз тут хащі.

«Тут річка, де качечки плавають. Можна трохи облагородити, лавки поставити. Тут можна погуляти з дітками гарно. Сходи – це окрема тема, зимою дуже небезпечно», – сказала лучанка.

Лучанка Ірина><span class=Лучанка Ірина
 

Чому міськрада досі не прийняла на баланс майно дитячої залізниці

Торік Луцька міська рада на сесії погодилася прийняти у комунальну власність майно «Укрзалізниці». Місто збиралося відновити там гуртки: вважали, що треба вкласти у це пів мільйона гривень, – розповів директор департаменту економічної політики Борис Смаль.

З його слів, всі формальні процедури фактично завершилися і профільне Міністерство мало оформити процедуру передачі, але почалася повномасштабна війна і розв'язання цього питання призупинилося.

«І в міністерства, і в нас з'явилися більш важливі завдання. Навіть якщо теоретично комплекс вже був переданий на баланс, то міськрада не змогла б потратити кошти на його облаштування. Через війну є цілий ряд обмежень на платежі», – сказав посадовець.

Майновий комплекс поступово руйнується><span class=Майновий комплекс поступово руйнується
 

Борис Смаль зазначив: до завершення процедури прийняття з державної у комунальну власність майновий комплекс дитячої залізниці повернуться після перемоги.

«Як тільки завершується війна, ми, я думаю, за дуже короткий термін зможемо все це діло забрати. І там оформити і навчальний комплекс, і рекреаційний комплекс для лучан", – каже директор департаменту економічної політики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів