Поділитись:

«Вони – жертви нашої безвідповідальності»: яка ситуація у Луцьку з безпритульними тваринами (фото)

Четвер, 09 лютого 2023, 11:35
«Вони – жертви нашої безвідповідальності»: яка ситуація у Луцьку з безпритульними тваринами (фото)

Як і в будь-якому місті, у Луцьку існує проблема безпритульних тварин. На вулицях міста часто можна побачити зграю собак, яка пробігає повз. Багато песиків ходять з ярликами про стерилізацію. Проте вистачає й таких, хто не має цієї позначки.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавалися, яка ситуація з безпритульними тваринами у місті зараз.

У Луцьку, порівняно з минулими роками, не так багато безпритульних тварин. Ще у 2016-2019 роках вулицями міста бігали цілі зграї собак. Люди в мережі вибухали скаргами на велику кількість агресивних звірів. Проблема виявилася у тодішній директорці КП «Ласка» Богдані Новарчук. Ексдиректорка укладала договори про стерилізацію та відлов тварин з іншими містами. Вона привозила їх у Луцьк та просто випускала на вулиці міста.

Ексдиректорка КП «Ласка» Богдана НоварчукЕксдиректорка КП «Ласка» Богдана Новарчук
 

Тоді проблему вдалося вирішити. «Ласку» очолила нова директорка. Вона і привела комунальне підприємство до ладу. До того ж якість послуг підвищилася. Тепер лучани можуть отримати якісну медичну допомогу для своїх улюбленців. Кількість собак на вулицях Луцька зменшилася, а тварини стали спокійнішими.

Проте після повномасштабного вторгнення ситуація трішки змінилася. Собак на вулицях побільшало, серед них помічали навіть породистих.

Лучани розділилися на два табори. Одні кажуть, що не мають нічого проти безпритульних тварин, аби ті лише не були агресивні. Інші ж займають протилежну позицію.

Жителька міста Олена Гайда розповідає, що й сама інколи підгодовує тваринок. Якщо на вулиці дуже холодно, жінка пускає собак погрітися у під’їзді.

«Не можу стверджувати, що собак поменшало. Мабуть, таки ні. Взагалі я люблю тварин, якби могла, забрала би всіх додому (усміхається, – ред.). Але проблема в тому, що не всі собаки дружелюбні. Коли йдеш з дитиною на руках, а повз тебе – зграя собак – страшно. Їх особливо багато на ЛПЗ, хоча в центрі теж чимало. Стараюсь підгодовувати, пускати в під‘їзд узимку. Ніколи не нарікаю, якщо магазин чи кафе прихистили собачку, бо знаю, що є такі, кого це дратує. Але скільки людей, стільки ж думок», – розповідає лучанка.

Олена Гайда гладить собаку біля ЦУМаОлена Гайда гладить собаку біля ЦУМа
 

Проте не всім ситуація з тваринами до вподоби. Роман Куц проживає в районі ЛПЗ уже багато років. Він нарікає, що там бігає чимало безпритульних собак. Ба більше, непокоїться про безпеку дітей.

«Чесно? Їх дуже багато і стає все більше. Вони ходять зграями, і це страшно. Боюся відпускати дитину надвір, бо можуть накинутися без причини. Нещодавно зі мною таке було біля «АТБ». Проте все-таки намагаюсь таким тваринам допомагати. Одну собаку пустив у під’їзд, постелив ковдру і підгодовую. Хотілося б, щоб це питання вирішили. З одного боку, їх шкода, а з іншого – лячно відпускати свого Сашка гуляти», – ділиться чоловік.

Собаки біля «АТБ» на ЛПЗСобаки біля «АТБ» на ЛПЗ
 

Здебільшого лучани позитивно налаштовані до тваринок без дому. Багато підгодовують, хтось виставляє теплу водичку взимку, аби тваринки мали як попити. Деякі крамниці пускають їх до себе на кілька годин «перезимувати».

Працівниця луцького магазину вживаного одягу Оксана розповіла, що пускає тварин до приміщення погрітися.

«Буває таке, коли собачка забігає разом з покупцями. Ми не виганяємо, бо дуже шкода таких тварин. Собака лягає собі в кутку і нікому не заважає. Люди не скаржаться, тому не бачу причин виганяти песика», – зазначає продавчиня.

Тут тварин пускають до приміщення погрітисяТут тварин пускають до приміщення погрітися
 

Лучанка Анжеліка Арутюнян започаткувала у місті ініціативу допомоги тваринам без дому. Разом із вихованцями гуртка «Умілі Ручки» вона створювала для собак будиночки. Виготовляли їх із пластикових пляшок. Такі домівки допоможуть собакам легше перенести зиму.

Анжеліка Арутюнян з помічниками створюють для собак будиночки із пластикових пляшокАнжеліка Арутюнян з помічниками створюють для собак будиночки із пластикових пляшок
 

У Луцьку за відлов, стерилізацію та прилаштування бездомних тварин відповідає КП «Ласка». У коментарі нашим журналістам директорка підприємства Оксана Богданюк повідомила, що об’єктивно оцінити ситуацію важко. Через повномасштабне вторгнення в Україні не проводилися підрахунки тварин без домівок.

«Говорячи про ситуацію з безпритульними тваринами у місці та в Україні, потрібно враховувати об’єктивну та суб’єктивну думку. Об’єктивна цифра – та, яку вирахували до широкомасштабного вторгнення. Після 24 лютого в Україні не проводилися такі підрахунки. Проте, зі слів волонтерів, наших особистих спостережень, можна сказати, що кількість зросла», – каже пані Оксана.

Директорка КП «Ласка» Оксана БогданюкДиректорка КП «Ласка» Оксана Богданюк
 

Директорка КП «Ласка» розповіла, що багато людей виїжджали за кордон і лишали домашніх улюбленців напризволяще. Багато тварин просто губилися через різні обставини. Тому на вулицях опинилися навіть породисті звірі.

Якщо ж у вас немає змоги прихистити тваринку, ви також можете допомогти. Небайдужі до долі тварин можуть провести час із собачками чи котиками. Процес соціалізації для тварин – дуже важливий. У комунального підприємства діє «День волонтера». Щосуботи, за попереднім записом, можна прийти та провести час із тваринками.

Собаки у КП «Ласка»Собаки у КП «Ласка»

Зимовий період – найважча пора у житті безпритульної тварини. Через це допомоги потребують тварини, які гуляють вулицями міста. Оксана Богданюк зазначає, що в такий час чотирилапим друзям необхідна калорійна їжа і тепле місце для відпочинку.

«Якщо кішечка чи песик забігли у під’їзд, не виганяйте. Тварина поспить – і піде собі. Нагодуйте та не виганяйте. Якщо не можете ні того, ні іншого – пройдіть повз», – просить пані Богданюк.

Також директорка «Ласки» закликає не руйнувати прихистки для тварин, які встановили волонтери. Вона просить дати тваринкам змогу спокійно перезимувати.

«Ці тварини – жертви нашої з вами безвідповідальності. Їх не привезли до нас з Марсу. Вони тут, бо ми були безвідповідальними. Вчасно не простерилізували самку чи безвідповідально прилаштували її приплід. 70 % безпритульних тварин були домашніми. Піклуйтеся про своїх улюбленців та не поповнюйте ряди безпритульних», – каже директорка комунального підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
13:25
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024