Поділитись:

Луцькі орендодавці та ВПО: чи легко переселенцям знайти житло

Автор: Максим Косюр |
Середа, 08 лютого 2023, 18:00
Луцькі орендодавці та ВПО: чи легко переселенцям знайти житло

Вже майже рік триває повномасштабне вторгнення росії в Україну. Люди з тимчасово окупованих територій і досі намагаються переїхати у більш безпечні регіони країни. Серед таких опинився і Луцьк.

Зараз у нашій країні діють державні програми, які допомагають переселенцям знайти прихисток. Їх селять у гуртожитки, а керівники місцевих громад виділяють вільні домівки. Проте є і люди, які в змозі самотужки орендувати житло.

Журналісти сайту новин Луцька «Конкурент» дізнавалися, чи легко вимушено переміщеним особам знайти собі домівку у місті та як до них відносяться орендодавці. 

Ми поспілкувалися з працівниками служби нерухомості та дізналися, що зараз погіршилася ситуація з житлом для вимушено переміщених осіб. 
Працівниця служби нерухомості «Волинь» Галина Шкорубська розповіла, що багато орендодавців не хочуть здавати житло немісцевим. Вони побоюються, що ті не винайматимуть його надовго. Проте на ринку нерухомості покращилась ситуація з цінами – вони стали лояльнішими.

«Зараз виникають труднощі у переселенців з пошуком житла. У порівнянні з березнем чи квітнем 2022 року багато власників не дуже хочуть здавати житло переселенцям. Велика кількість відмовляється через негативні відгуки про людей. Орендодавці розуміють, що ці люди довго не винайматимуть квартиру. Хоча людей, які приїхали і живуть понад рік, досить багато», – каже жінка.

Галина ШкорубськаГалина Шкорубська
 

Пані Галина також зазначає, що ціни на житло стали доступнішими. Власники враховують економічну ситуацію та входять в положення. 

«Цінова політика на квартири у Луцьку влаштовує переселенців. Звичайно, що люди хочуть дешевше. Зараз краща ситуація з цінами, ніж пів року тому. Вони майже такі, як були до 24 лютого. Власники входять в положення та враховують ситуацію в країні», – розповіла працівниця служби нерухомості.

Рієлторка Ірина Шведчихіна каже, що переселенці часто обманювали власників квартир. Запевняли, що поселятимуться надовго, а насправді винаймали помешкання на досить короткі терміни. Ба більше, зі слів пані Ірини, вони постійно на все скаржилися.

«На цей час переселенцям важко знайти житло, тому що багато людей зарекомендували себе з негативного боку. Інформація швидко шириться від однієї людини до іншої. Через це зараз їм проблематично знайти квартиру. Вони поселяються переважно на короткі терміни, обманюють, що винайматимуть на довгий період. На усе скаржаться, бо їм усе не подобається», – коментує рієлторка.  

Ірина ШведчихінаІрина Шведчихіна
 

Не оминули скаргами й цінову політику на оренду житла у Луцьку. Пані Ірина зазначила, що переселенці нарікають на ціни. Вони вважають, нібито місцеві хочуть нажитися на війні та спеціально підвищили вартість оренди.

«Насправді це не так. Ціни зараз повертаються на довоєнний рівень. Власники навпаки їх знижують, бо здорожчало опалення», – запевнила Ірина Шведчихіна. 

Ілона Лелеко родом із селища Чаплинка, що на Херсонщині. Через окупацію змушена була покинути домівку та переїхати у безпечне місце. Зараз вона разом з хлопцем намагається знайти житло у Луцьку та покинути окуповану територію. Проте під час пошуків постала перед труднощами. 

«Були випадки, коли запитували орендодавці, чи ми місцеві. Я відповідала, що ні, знаходимось у Миколаївській області. Тоді діалог завершувався, просто кидали слухавку. Проте є й лояльні до ситуації люди, які не відхрещуються», – розповідає Ілона.

Ілона ЛелекоІлона Лелеко
 

Крім того, у дівчини виникли проблеми з домашніми тваринами та цінами на житло. Оскільки вона має кота, багато орендодавців відмовляють лише через нього. Вони не хочуть тварин. Покинути пухнастого дівчина не може, бо той – як член родини.

«Коли чують, що маємо приїхати з котиком, то відмовляються майже усі. Ще проблеми з цінами та завдатками, особливо на OLX. Власники просять дві тисячі гривень, щоб нікому іншому не здавати і закріпити житло за нами. Але мені це схоже на шахрайство. Є варіанти однокімнатних квартир за сім тисяч гривень з посереднім ремонтом. А у самій квартирі немає ні посуду, ні ковдр. Везти усі речі з собою немає можливості», – коментує дівчина.

Аби успішно знайти житло у Луцьку, рієлтори радять вимушено переміщеним особам правдиво говорити про термін оренди. Ба більше, старатися зарекомендувати себе орендодавцям якомога позитивніше. Багато людей розуміють та входять у ситуацію.

Крім того, у Луцьку діє Центр допомоги для переселенців з тваринами. Там допомагають людям, які приїхали з домашніми улюбленцями, знайти житло. Також для тваринок надають безкоштовний корм. Отримати допомогу можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів