Поділитись:

«Зла нитка»: волинянин витягнув зі свого живота 12-сантиметрового глиста

Понеділок, 30 січня 2023, 13:25

Фото ілюстративне

У мешканця Луцького району діагностували паразитарне захворювання, яке спричиняють круглі гельмінти роду Dirofilaria. Наразі хворий почувається задовільно, в осередку захворювання провели комплексне епідеміологічне обстеження.

Про це у понеділок, 30 січня, повідомили на сайті ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ України».

Епідеміологи встановили, що захворілий відчув свербіж шкіри в ділянці живота та помітив підшкірне рухоме ниткоподібне утворення. Він самостійно дістав з нього гельмінта завдовжки понад 12 сантиметрів, після чого звернувся в один з медичних закладів області.  Гельмінт був доставлений у мікробіологічну лабораторію ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ», де був ідентифікований збудник дирофіляріозу.

Переносниками цієї хвороби є малярійні та немалярійні комарі. Джерелом зараження комарів є інвазовані нематодами собаки, коти, дикі м’ясоїдні (вовки, лисиці та ін.). Людина заражується при укусі інфікованим комаром, і є випадковим хазяїном. З моменту зараження людини (укусу комара) до утворення пухлини проходить не менше 1 місяця, а іноді до 2 років.

Зі слів хворого, минулого року на відпочинку на природі (турпохід, полювання, рибалка, купання і т.д.) чи польових роботах в інших регіонах він не був, за межі України не виїжджав, все це свідчить про місцеву передачу збудника. На сьогодні епідемічна ситуація з дирофіляріозу може ускладнюватися, зважаючи на активні міграційні процеси населення та сприятливі клімато-екологічні умови для виплоду комарів, які є активними переносниками збудників різних інфекційних захворювань.

У 2022 році у Волинській області були зареєстровані три випадки захворювання на дирофіляріоз, два з яких мали місцеву передачу збудника та один – завізний з Республіки Польща. У 2023 році цей випадок – перший.

Дирофіляріоз реєструється рідко, ймовірно, тому, що цей гельмінтоз може «ховатися» під іншими клінічними діагнозами (атерома, кіста, фіброма, алергічне запалення, венозний тромбоз, гнійник та інше). Основні клінічні прояви залежать від реакції організму та швидкості росту паразита в організмі людини. На місці укусу комара через місяць чи пізніше утворюється ущільнення розміром з просяне зернятко, яке надалі збільшується до безболісної пухлинки. Подекуди у місці локалізації паразита відчувається свербіж і печія, набряк, почервоніння, підвищення температури, головний біль, загальне нездужання. Специфічна ознака дирофіляріозу вельми виразна – характерні скарги на відчуття ворушіння під шкірою, завдяки якій захворювання з латини перекладається як «зла нитка». Міграція гельмінта, що виражається в пересуванні чи ущільненні пухлини під шкірою, тому розташування пухлини на тілі в ураженої особи з часом змінюється. Відстань, на яку переміщується гельмінт, складає від декількох до десятків сантиметрів, а швидкість міграції може бути і до 30 см на добу.

Дуже часто паразитом вражається орган зору: шкіра повік, кон’юнктива, очне яблуко. Іншою локалізацією може бути область голови, шиї, рук, ніг. Слід зазначити, що в організмі людини паразит росте повільно і може досягати досить великих розмірів приблизно через 6 місяців, іноді цей процес затягується і до двох років. Як правило в організм людини паразитує лише одна особина гельмінта.

Остаточний діагноз встановлюється після оперативного втручання, яке переважно і є основним методом лікування цього захворювання. Після такого втручання досліджується вміст виявленої кісти/пухлини.  Таке дослідження проводиться у відділенні бактеріологічних досліджень мікробіологічної лабораторії (паразитологія)  ДУ «Волинський ОЦКПХ  МОЗ».

З метою профілактики зараження людей і тварин дирофіляріями необхідно:

  • здійснювати заходи з захисту від нападу комарів на людей (встановлення в оселі протимоскітних сіток на вікна та двері, до того ж  необхідно боротися з комарами в підвалах житлових будинків, у яких вони можуть знаходитись увесь рік та через вентиляційні системи потрапляти в квартири; використання репелентів, носіння одягу з довгими рукавами (щоб максимально закрити тіло);
  • проведення своєчасного профілактичного лікування (дегельмінтизації) домашніх та безпритульних тварин, як джерела хвороби та носіння нашийників з репелентами для собак і котів;
  • якщо у вас з’явилися вищезазначені скарги – не баріться та негайно звертайтесь за кваліфікованою медичною допомогою та у жодному разі не намагайтеся витягнути «злу нитку» самостійно, адже чи витягнете ви паразита ще не відомо, а от інфекцію занесете майже гарантовано.

Нагадаємо: наприкінці грудня минулого року в медичному закладі Луцька у пацієнтки з Володимирського району видалили 20-сантиметрового паразита з підшкірної пухлини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів