Поділитись:

Україна планує вступити до ЄС протягом двох років, – Шмигаль

Понеділок, 30 січня 2023, 10:34

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про амбітний план набуття членства в ЄС протягом двох років.

Про це, як пише «Європейська правда», він сказав в інтерв’ю Politico.

«У нас дуже амбітний план приєднатися до Європейського Союзу протягом наступних двох років. Тож ми очікуємо, що цього року, у 2023 році, ми можемо вже мати цей передвступний етап переговорів», – сказав Шмигаль.

Зазначається, це кидає виклик істеблішменту Євросоюзу, який намагається зберегти членство України в ЄС як набагато більш віддалену концепцію.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив минулого року, що до вступу України можуть пройти «десятиліття». Навіть лідери ЄС, які підтримали надання Україні статусу кандидата на саміті у червні минулого року, в приватному порядку визнають, що перспектива фактичного вступу країни до ЄС є досить віддаленою.

П'ятничний саміт у Києві буде присвячено досягненню правильного балансу між очікуваннями України і тим, що може запропонувати Брюссель.

Хоча національні лідери ЄС не будуть присутні на саміті, чиновники Європейської Ради були зайняті зв'язком з країнами-членами ЄС щодо підсумкового комюніке.

Деякі країни наполягають на тому, що заява не повинна далеко відходити від формулювань, використаних на червневому засіданні Європейської Ради, підкреслюючи, що хоча майбутнє України пов'язане з Європейським Союзом, країни-аспіранти повинні відповідати певним критеріям.

«Очікування в Києві досить високі, але необхідно виконати всі умови, які висунула Єврокомісія. Це процес, заснований на заслугах», – сказав один високопоставлений чиновник ЄС.

Шмигаль сказав Politico, що він сподівається, що Україна зможе досягти «істотного стрибка вперед» у п'ятницю, особливо в конкретних сферах: угода про безвізовий режим для промислових товарів; призупинення митних зборів на український експорт ще на один рік; «активний прогрес» у приєднанні до схеми платежів SEPA (Єдиний платіжний простір євро) і включення України до зони мобільного роумінгу ЄС. 

«Ми очікуємо прогресу та прискорення на нашому шляху до підписання цих угод», – сказав він.

Гарячою темою і одним з центральних знаків питання щодо вступу України до ЄС буде боротьба України з корупцією.

«Нам потрібна реформована Україна Ми не можемо мати таку ж Україну, як до війни», – сказав один високопосадовець ЄС, який брав активну участь у підготовці до саміту.

Шмигаль наполягає на тому, що уряд Зеленського серйозно ставиться до корупції.

«У нас нульова толерантність до корупції, – сказав він, вказуючи на «блискавичну швидкість», з якою цього місяця були звільнені чиновники. – На жаль, корупція народилася не вчора, але ми впевнені, що викорінимо її».

Очікується, що саміт цього тижня матиме символічну вагу і надішле потужний сигнал москві про європейські прагнення України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 березня 2024
11 лютого 2024
15 грудня 2023
29 листопада 2023
23 листопада 2023
22 листопада 2023
18 листопада 2023
15 листопада 2023
09 листопада 2023
21 серпня 2023