Поділитись:

У Луцьку винахідники мелодією «Щедрика» діагностують роботу верстата (відео)

Неділя, 29 січня 2023, 15:40
У Луцьку винахідники мелодією «Щедрика» діагностують роботу верстата (відео)

Учениця луцького ліцею № 14 Аліна Сичук та її батько, який працює викладачем в Малій академії наук, використовують для діагностики фрезерного верстата музику.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

Винахідники розповідають: поки грає музика – можна виявити недоліки у роботі верстата. Одна з мелодій для перевірки – «Щедрик».

«Ми звикли, що верстат має звучати рівненько, без додаткових звуків, хрипів. Коли ми увімкнули «Щедрик», ми чуємо мелодію, але ми почули хрип, трішечки. Це якраз неполадка і треба подивитися і знайти її», – говорить школярка.

Віктор та Аліна перевіряють роботу верстата.Віктор та Аліна перевіряють роботу верстата.
 

Зі слів Віктора Сичука, за роки експлуатації функції верстата змінилися, застаріли. Через це його потрібно діагностувати. Вирішили робити це музикою. Власний винахід ще випробовують.

«Наша програма – це, по суті, рухи верстата, при яких він видає звуки. Різні рухи, різні звуки», – додає Віктор Сичук.

Аліна та Віктор в лабораторії.Аліна та Віктор в лабораторії.
 

Батько та донька кажуть: важливо, аби людина, яка слухає мелодію верстата, мала музикальний слух. Це сприятиме правильній діагностиці у роботі установки.

Батько та донька розповідають, як працює музична програма для верстатаБатько та донька розповідають, як працює музична програма для верстата
 

Мелодію на верстаті винахідники вмикають майже щодня. Кажуть: якщо мелодія грає чисто – прилад справний. Зі слів винахідників, розроблена ними програма підходить і до інших верстатів з числовим програмним управлінням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів