Поділитись:

Веганське, халяльне, кошерне: Міноборони хоче реформувати харчування в ЗСУ

Середа, 25 січня 2023, 19:49

Міністр оборони Олексій Резніков хоче запровадити уніфіковану систему меню для запобігання корупційним зловживанням у сфері харчуванням військовослужбовців.

Про це пише Укрінформ.

«Рішення я вбачаю в тому, щоб запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню. В основі формування якого будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грам/шт.) та калорії. Це поширений у НАТО підхід», – зазначив міністр.

За його словами, нова система буде запроваджена впродовж 4-5 місяців.

«Викликом є те, що існують особливі вимоги до харчування видів, родів та сил ЗСУ. Є ВМСУ, десантники, авіація зі своїми особливостями. Є відмінності між харчування у польових умовах на фронті та у пункті постійної дислокації. Весь цей масив необхідно опрацювати. Ми почали готувати ґрунт для цих змін восени, але під час війни маємо діяти акуратно, адже безперервність постачання продовольства – безумовний пріоритет», – підкреслив очільник МОУ.

Крім того, у планах Міноборони - розробити і запровадити веганське, халяльне, кошерне меню та пісне меню християнської традиції.

Резніков також повідомив про досягнуті домовленості з Рахунковою палатою щодо створення методики моніторингу тилового забезпечення і забезпечення зброєю з урахуванням досвіду країн партнерів.

Він підтримав ініціативу народних депутатів зробити частину оборонних закупівель відкритими. "Цей підхід повністю відповідає моєму баченню. Спільно з комітетами ми знайдемо формат, який гарантуватиме безпеку постачальників і збереже чутливу інформацію про ЗСУ. Але водночас зробить закупівлі більш прозорими, а бюджетні кошти – більш доступними для громадського контролю", - наголосив Резніков.

Раніше видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових у контракті МО перевищують роздрібні у два-три рази. Також повідомлялося про те, що голова Національного агентства запобігання корупції  Олександр Новіков 23 січня виніс припис міністру оборони Олексію Резнікову про проведення службового розслідування щодо керівника департаменту держзакупівель.

Заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, написав заяву про звільнення, щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення Збройних сил України внаслідок кампанії звинувачень, пов’язаних з закупкою послуг харчування.

24 січня Кабмін звільнив Шаповалова з посади заступника міністра оборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
09:00
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
06 березня 2024
05 березня 2024
11:10
04 березня 2024