Поділитись:

«Я спитав, чи працюють у вас театри»: про що говорив Сергій Жадан у Луцьку (фото)

Понеділок, 23 січня 2023, 17:08

Черга за автографом Сергія Жадана у Луцьку простяглася на кількадесят метрів, а в «Культурному укритті» на Яровиці було ніде яблуку впасти. Побачити найвідомішого українського письменника, обійняти і підписати книжку прийшли як підлітки, так і старше покоління. 

 

Людей було так багато, що літературний менеджер Святослав Померанцев жартував, що вони зірвали пресконференцію, яка мала відбутися після автограф-сесії. 

Сергій Жадан приїхав до Луцька у рамках концертного туру містами України. Перед виступом команда літфестивалю «Фронтера» організувала для письменника автограф-сесію та розмову з місцевими медіа. 

 

 

Сергій Жадан говорив коротко і швидко. Про Харків, про літературу і культуру в часи війни, а також про волонтерство. Адже частину коштів із туру «Жадан і Собаки» передадуть на потреби військових. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» зібрали для вас кілька цитат письменника. 

 

Про молодь, яка прийшла за автографом

Мені дуже приємно, що приходить так багато людей. Що це молодь передусім. Дуже приємно, що вони читають книги, слухають українську музику. У цьому випадку відчуваю, що це велика честь – бути долученим до цього покоління молодих людей. 

Нам всім сьогодні потрібно спілкуватися. Це дуже важливо. Дуже тривожно у повітрі, і багато кому не вистачає цього живого контакту. Ми всі сидимо зараз у соціальних мережах. Це насправді лякає і усамітнює. Мені видається, такі речі, які пов'язані з культурою – вони дуже на часі. І перше, про що я спитав друзів із Луцька, коли ми сюди приїхали – чи працюють ваші театри, чи відбуваються у вас літературні вечори? Тому що у Харкові, на превеликий жаль, театри не працюють, бібліотеки і книгарні зачинені. Це дуже недобре. 

 

Про Харків сьогодні

Я не думав переїжджати на захід України. Я Харків люблю. Я східняк, там народився і там прожив усе своє життя. 

Харків сьогодні утомлений і напівпорожній. Але сильний і нескорений. Там багато людей, які залишилися з першого дня, тому що розуміли, чим вони будуть займатися. І багато людей, які повернулися за найпершої можливості, тому що теж знали, де їхнє місце. 

У Харкові зараз безпечніше, ніж було навесні. Але я би зараз не взявся комусь рекомендувати, повертатися, чи ні. Мені здається, що сьогодні можна бути корисним і ефективним будь-де, у будь-якій точці нашої країни. Адже можна бути харків'янином, але робити якийсь бізнес на Волині, і платити податки, і займатися волонтеркою. А можна жити в Харкові і не мати роботи, і відчувати себе трішки непотрібним і загубленим. Мені здається, сьогодні для кожного з нас питання доцільності і максимальної ефективності, мабуть, є ключовим. 

 

Ми постійно виступаємо в Харкові. Зараз робили великий рок-фестиваль у оперному театрі, куди прийшло більше тисячі людей. Виступали «ВВ», «Брати Гадюкіни», виступали «Курган і Агрегат» і ми з Собаками. 

Зараз ми їздимо з Харкова регулярно. Бо з'явилася можливість виступати, і нас запрошують. В нас це не просто комерційні концерти. Ми частину наших прибутків витрачаємо на волонтерську діяльність. Постійно збираємо кошти. Плюс для нас це можливість поспілкуватися з людьми, можливість відчути, чим ми сьогодні всі дихаємо і живемо. 

 

Про культуру, яка допомагає

Культурна спільнота за кордоном проявляє більший інтерес, більшу емпатію, більшу співучасть. Ми зараз працювали з берлінським PEN-центром. Вони зібрали для нас досить велику суму коштів, купили дві пожежні машини і з десяток генераторів. Привезли нам спеціально у Харків. Це письменники, які через свої канали збирали. Поляки перед цим нам збирали на кілька автомобілів. Вони розуміють, що відбувається, і намагаються нам допомагати. 

Я розумію, що мої премії сьогодні – це скоріше премії Україні. Розумію, що це передусім така увага нашій країні – жести ввічливості і жести підтримки. Тому нічого особистого.

 

***

Сергій Жадан активно волонтерить. Ви теж можете. Саме зараз волонтерський штаб «Ангар» збирає на дрони для наших військових. Задонатити можна тут: ГРОШІ НА ДРОНИ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів