Поділитись:

На 20% більше, ніж торік: в Україні зробили 384 операції з пересадки органів

Вівторок, 24 січня 2023, 04:59
На 20% більше, ніж торік:  в Україні зробили 384 операції з пересадки органів

В Україні за 2022 рік провели 384 операції з трансплантації органів.

Це на 20% більше, ніж у 2021-му. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Трансплантацію органів в Україні наразі проводять 32 медичні центри.

За рік в Україні зробили:

  • 275 операцій з пересадки нирок;
  • 74 – печінки;
  • 35 – серця.

Найбільше пересадок у 2022-му виконали у Першому медичному об’єднанні Львова, Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова та клініці «Оберіг».

За рік провели 223 пересадки гемопоетичних стовбурових клітин: 192 – дорослим пацієнтам і 31 – дітям.

Трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин проводять у 9 українських клініках. У трьох з них – НДСЛ «Охматдит», Київський центр трансплантації кісткового мозку та Черкаський обласний онкологічний диспансер – для пересадки використовуються стовбурові клітини людини, яка не є родичем пацієнта.

У МОЗ нагадують, що стати потенційним донором стовбурових клітин можна, зареєструвавшись в Українському реєстрі потенційних донорів.

«Процедура доєднання до реєстру не складна: спочатку потрібно зареєструватися на сайті, отримати тест-набір зі спеціальними паличками, якими необхідно взяти мазки із внутрішньої поверхні щоки, а потім – відправити їх фонду», – пояснюють у МОЗ.

Нагадаємо, у київській лікарні «Охматдит» провели унікальну операцію: посмертно донором печінки став 17-річний хлопець. Він загинув в автокатастрофі, а батьки дали згоду на трансплантацію. Таким чином, вдалося врятувати дівчину з вродженою хворобою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів