Поділитись:

У Луцьку курси домедичної допомоги та інформбезпеки пройшли чотири тисячі людей

П'ятниця, 01 квітня 2022, 07:54
У Луцьку курси домедичної допомоги та інформбезпеки пройшли чотири тисячі людей

У Луцьку на курсах із домедичної допомоги, основ поводження зі зброєю, правил поведінки у надзвичайних ситуаціях, психологічної підтримки та інформаційної безпеки тричі на тиждень навчають цивільних. Станом на 31 березня від початку повномасштабної війни курси пройшли майже чотири тисячі людей.

Як розповіла Суспільному провідна фахівчиня Луцького міського молодіжного центру, який організовує навчання, Катерина Баришева, навчання відбувається щовівторка, щочетверга і щосуботи у приміщенні шахово-шашкового клубу "Біла тура". З її слів, 31 березня на навчання зібралися орієнтовно 30 людей.

Кожен урок триває 4-4,5 години, куди запрошують психологів, медиків, рятувальників, військових і медійників. Зі слів психологині Ганни Моклиці, її завдання на цих курсах – це навчити людей долати тривожність і паніку за допомогою дихальних вправ, а також контролювати емоції.

"Суть цих дихальних вправ – ви повільно вдихаєте носом і повільно видихаєте ротом, але ви не просто це робите, ви зосереджуєтеся на диханні. Спробуйте уявити повітря, кисень", – говорить Ганна Моклиця.

Особливостям інформаційної безпеки під час воєнних дій навчала інженерка з комп’ютерних систем Оксана Острей. Говорить: обстріли та авіаудари не можна знімати і викладати в соцмережі, розповідати про це телефоном, а також слід при цьому вимкнути геолокацію на телефоні.

"Категорично не можна розповідати у розмовах куди, в яке місце відбувалися удари і по яких об’єктах критичної інфраструктури. Якщо ви спілкуєтеся з родичами, то ви просто кажете: у нас була тривога, влучання – поруч", – зазначила експертка.

Зі слів фахівчині Луцького міського молодіжного центру Катерини Баришевої, експерти, котрі навчають цивільних – це люди реальним досвідом.

"Якщо є якась хімічна загроза, рятувальники розказують як себе поводити, якщо обстріли, куди слід іти, куди не слід. Якщо є вибухонебезпечні предмети, теж пояснюють, як поводитися і у тому числі поводження зі зброєю", – додала організаторка навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 травня 2024
07 травня 2024
16:57