Поділитись:

Вчені знайшли 17-фунтовий метеорит у крижаній Антарктиді

Неділя, 22 січня 2023, 03:45
Вчені знайшли 17-фунтовий метеорит у крижаній Антарктиді

Смілива команда вчених витримала негостинні умови крижаної пустелі Антарктиди, щоб знайти п’ять нових метеоритів, у тому числі майже 17-фунтовий космічний камінь-монстр. Команда вчених уключала дослідницю з Польового музею та Чиказького університету Марію Вальдес, яка підрахувала, що з 45 000 метеоритів, знайдених на сьогодні із крижаної пустки Антарктиди, лише 100 або близько того були такими ж великими, як найбільший член цієї нової копії. який важить 16,7 фунта (7,6 кілограма).

«Розмір не обов’язково має значення, коли справа доходить до метеоритів, і навіть крихітні мікрометеорити можуть бути неймовірно цінними з наукової точки зору, але, звичайно, знайти великий метеорит, як цей, рідко і справді захоплююче», – сказав Вальдес у заяві.

Команда, яку очолював Вінчіан Дебайл, планетолог із Вільного університету Брюсселя (FNRS-ULB) у Бельгії, була першою, хто досліджував нові потенційні метеорні місця, які були нанесені на карту за допомогою супутникових зображень. 

«Відправитися в пригоду, досліджуючи невідомі території, – це захоплююче, але нам також довелося зіткнутися з тим фактом, що реальність на землі набагато складніша, ніж краса супутникових знімків», – сказав Дебайль у заяві. 

Команда запланувала свою екскурсію в Антарктиді влітку наприкінці грудня, але температура в регіоні все ще коливалась на позначці 14 градусів за Фаренгейтом (мінус 10 градусів за Цельсієм). Вальдес сказав, що в деякі моменти під час місії в Антарктиді насправді було тепліше, ніж у Чикаго, але погода здалася команді більш екстремальною через дні, проведені в їзді на снігоходах і походах льодовими полями, а також ночі, проведені в наметах.

З такими холодними умовами навіть у розпал літа Антарктида може здатися малоймовірним місцем для будь-кого, але для мисливців за метеоритами, як ця команда, ця холодна перспектива відкриває унікальні можливості. Це тому, що Антарктида є одним із найкращих місць у світі для полювання на метеорити. Засніжений ландшафт Антарктиди, де було знайдено п’ять метеоритів, у тому числі рідкісний 17-фунтовий монстр.  (Зображення: надано Марією Вальдес)

Антарктида – це пустеля з сухим кліматом, що зменшує кількість вивітрювання, зазнаного метеоритами. Крім того, на білому засніженому ландшафті чорний відтінок цих космічних скель виділяється, коли вони знаходяться на поверхні регіону.

Умови в Антарктиді навіть сприятливі для відкриття метеоритів, які, можливо, затонули під снігом і льодом. Це пов’язано з тим, що бурхливий рух льодовиків, що рухаються проти скелі, може знову оголити метеорити поблизу поверхні. 

Хоча ніхто не заперечує, що найбільший метеорит, знайдений командою, є величезним, це далеко не найбільший або наймасивніший приклад такого космічного каменю, який досяг земної поверхні. Цей рекорд належить метеориту Хоба в Намібії. Хоба має довжину 9 футів (2,7 метра), ширину 9 футів і товщину 3 фути (0,9 метра) і важить близько 66 тонн, або 132 000 фунтів (60 000 кг). Це майже в 7765 разів важче нещодавно відкритого антарктичного метеорита.

Величезний новий космічний камінь та інші метеорити, знайдені дослідниками, тепер будуть проаналізовані в Королівському бельгійському інституті природничих наук, у той час, як члени команди будуть окремо розділяти та вивчати зразки відкладень, які вони зібрали в Антарктиді.

Вальдес із захватом дізнається, які таємниці зберігають метеорити. «Вивчення метеоритів допомагає нам краще зрозуміти наше місце у Всесвіті», – сказала вона. «Чим більший у нас розмір вибірки метеоритів, тим краще ми зможемо зрозуміти нашу Сонячну систему і тим краще ми зможемо зрозуміти себе».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів