Поділитись:

«Обмежено придатний»: чи можуть призвати та куди відправлять служити

Четвер, 19 січня 2023, 23:26
«Обмежено придатний»: чи можуть призвати та куди відправлять служити

«Білий квиток», виданий в мирний час, під час воєнного стану не є безперечною підставою для звільнення від мобілізації. Під час воєнного положення людину з «білим квитком» можуть викликати для проходження ВЛК та встановлення нового висновку.

Про це йдеться в матеріалі ТСН.

Військово-лікарняна комісія надасть висновок про придатність або непридатність військовозобов'язаного, та визначить чи є він обмежено непридатним, чи ні.

Юрист Дмитро Дончак зазначає, що обмежено придатна особа може бути мобілізована та відправлена служити, проте є список обмежень при призначенні такої особи на службу.

Кого можна вважати обмежено придатною особою визначено в Положенні про військово-лікарську експертизу, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402, пункт г 20.3 розділу ІІ (Медичний огляд). У постанові у довільній формі  вказується, які види служби може проходити така особа, а яка їй протипоказана.  

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби непридатні до служби  у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах.

Військовослужбовці, визнані обмежено придатними  придатні до:

  • служби у частинах (підрозділах) забезпечення,
  • військових комісаріатах,
  • установах, організаціях, навчальних закладах.

У разі направлення обмежено придатної особи на фронт, повинні виконуватися такі умови:

  1. В постанові ВЛК, якою було встановлено обмежену придатність, повинно бути чітко зазначено види служби, посади протипоказані такому військовослужбовцю з урахуванням стану його здоров’я.
  2. Посада та вид служби повинен бути пов’язаним з діяльністю саме забезпечення військової частини. Обмежену придатну особу не можуть направити на виконання робіт, пов’язаних з фізичною працею - облаштування бліндажів, окопів і т.д.
  3. Військовослужбовець з обмеженою придатністю не може бути направлений на службу в морську піхоту та в десантно-штурмові війська.

«Якщо всі три умови виконуються, це означає що в діях вашого керівництва немає ознак порушення законодавства», – зазначає Дмитро Дончак. Якщо хоч би одна з умов не виконується, військовозобов'язаний може подати письмовий рапорт на ім'я командира частини, та просити перевести його на посаду, яка відповідає стану його здоров’я. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів