Поділитись:

В Україні обрали слово 2022 року

Вівторок, 10 січня 2023, 00:16
В Україні обрали слово 2022 року

Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав слово 2022 року – ним стала фраза «русский военный корабль, иди на *уй».

Про це йдеться на сайті проєкту.

Ця відповідь українського захисника острова Зміїний російському окупанту стала лейтмотивом спротиву України російській збройній агресії.

Як зазначають автори словника, вираз є рімейком української національної ідеї, сформульованої Лесем Подерев’янським ще у 2014 році, – «від’*біться від нас». Найширше використання цього та інших ненормативних висловів усіма шарами суспільства демонструє трансгресію суспільних норм, характерну для війни.

«Іронічним виглядає той факт, що фраза року є питомо російською у році, коли Україна остаточно ствердила свою незалежність, а українська мова впевнено розвивається та витісняє російську в усіх сферах життя. За декомунізацією прийшов час деколонізації та дерусифікації українського культурного простору. Українізація у найширшому смислі стала глобальним трендом», – йдеться в повідомленні.

Цьогоріч усі претенденти на звання «слова року» пов’язані з війною, інші теми витіснені на периферію суспільної уваги:

  • доброго вечора, ми з України! – ще один культовий мем-вітання російсько-української війни;
  • катастрофа – війна є багатовимірною катастрофою: соціальною, економічною, екологічною, а також персональною катастрофою для мільйонів людей;
  • біженці/переселенці – мільйони людей були змушені покинути свої домівки;
  • ЗСУ – як символ віри українців у перемогу;
  • волонтер, доброволець — як і вісім років тому, тисячі людей за покликом серця об’єдналися у боротьбі проти ворога;
  • геноцид, терор — ця війна має геноцидальний характер, і росія застосовує терористичні методи;
  • допомога — міждержавна та міжлюдська допомога мали надзвичайне значення для успіху українського спротиву.
Довідково: 
Словник «Мислово» створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають звичайні користувачі.
«Мислово» обирає слово року вдесяте. Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів