Поділитись:

Поняття «рашизм» пропонують внести до Оксфордського та Кембриджського словників

Середа, 11 травня 2022, 06:19
Поняття «рашизм» пропонують внести до Оксфордського та Кембриджського словників

Група київських креативників та активістів розпочали інформаційну кампанію #BrandNewFascism, метою якої є ввести слово "рашизм" у мовленнєве середовище, а також офіційно вписати до найповажніших світових словників – Оксфордського та Кембриджського.

Про це активісти повідомляють у пресрелізі, пише Суспільне.

"Зараз ми, українці, пропонуємо внести до офіційних словників англійської мови, яка є головною мовою інтернаціонального спілкування, слово "рашизм" (eng: rashism or ruscism), щоб називати ідеологію та владний російський режим, що розпочав війну та здійснював воєнні злочини в Україні, Грузії, Чечні та Сирії, – кажуть активісти, – В останні роки найбільшою гордістю росії є перемога над фашизмом і нацизмом у Другій світовій війні.

Більш того – статус переможця є для російської влади фундаментом її самолегітимізації та самоповаги. Але сьогодні все свідчить про те, що Росія XXI сторіччя за своєю ідеологією та методами ведення війни є реінкарнацією фашизму, який переродився у вигляді "рашизму".

Слово "рашизм" уже активно вживають українські журналісти, телеведучі та лідери думок. Його можна почути як у промовах Володимира Зеленського, так і побачити на сторінках New York Times у статті Тімоті Снайдера. Нещодавно у Wikipedia створили окрему сторінку для цього визначення – більше ніж 24 мовами та з великою кількістю посилань.

Підтримати ініціативу може кожен охочий – достатньо зробити фото з плакатом на тему рашизму англійською мовою та закликами використовувати це слово, адже рашизм = новий фашизм, і поділитися цим дописом у соціальній мережі, додавши хештеги #BrandNewFascism #Rashism #Ruscism

"Саме кореспонденти вирішують, як саме описати події, що їх зараз вони транслюють з нашої країни на весь світ, та які для цього підібрати слова, що є коректним визначенням, а що – ні. Тож ми вважаємо, що почати активно вживати цей термін мають іноземні медіа, розповідаючи про конкретні прояви російського фашизму своїм читачам і підписникам, щоб усі мали чітке розуміння масштабу цього явища", – вважають активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 грудня 2023
17 березня 2023
23 лютого 2023
02 липня 2022
25 травня 2022
22 травня 2022
13 травня 2022
11 травня 2022
08 травня 2022