Поділитись:

Глава Мінкульту Литви запропонував організувати для російської культури карантин

Понеділок, 09 січня 2023, 09:08

Міністр культури Литви Симонас Кайріс сказав, що під час війни в Україні «треба відпочити» від творінь російської культури.

Про це пише Європейська правда. 

«Спочатку ми маємо почути, що нещодавно сказав міністр культури України Олександр Ткаченко. Він висловив сподівання на те, що принаймні на час війни ми маємо утриматися і від показу класичних творів у Європі. Це досить чесна позиція», – сказав Кайріс.

«Це побажання насамперед спрямоване не на Литву. У Європі є країни, де ми бачимо, що в репертуари повертаються певні твори», – зауважив він.

Зі слів міністра, такі висловлювання Ткаченка чи інших представників України, як нагадування про нестабільність у світі, про те, що не треба повертатися до того, що є бізнесом і звичайною справою.

«Але це не так, іде війна, тут наша роль має бути активною», – сказав Кайріс.

Як бути з російською культурою, з його слів, чудово пояснила письменниця Крістіна Сабаляускайте.

«Вона говорила про «карантин великих класиків», Чайковського та інших. Однак ми не говоримо про те, що треба стирати ноти, рвати, палити книги», – сказав Кайріс.

Однак міністр вважає, що в майбутньому це питання втратить актуальність у Литві.

«Литва стоїть на такому шляху, що потреби в російській культурі знижуються. Це відбувається через природні причини. Звичайно, через війну. І через зміни в суспільстві. Якщо говорити про зміну поколінь, то молодь не володіє російською і ця культура не є в центрі фокусу», – сказав він.

«Це хороші зміни в силу природних причин. Ми вже маємо вийти з тієї фази, що думаємо, що робити з російською культурою, з її знаменитими представниками. Це питання не має значення. Чим більше ми приділяємо цьому уваги, тим більше, самі того не бажаючи, будемо годувати російську пропаганду», – додав міністр.

Здавалося б, чим «Лускунчик» пов'язаний із пропагандою? Кайріс підкреслює, що пов'язаний більше, ніж ми думаємо. За його словами, минулого року президент рф владімір путін підписав указ про гуманітарну політику в зарубіжних країнах.

«У цій концепції названо всі імена, які мають велике значення для історії культури, там чітко названо всі імена, як той же Чайковський і т.д. Що ці творці - та база, та опора, на якій стоїть "русскій мір"», – зауважив Кайріс.

Міністр згоден із тим, що таке рішення нечесне, оскільки творіння деяких російських класиків є ціннішим, ніж та функція, якою їх наділяє російська пропаганда.

«Але, розуміючи, що культуру використовують як зброю, ми повинні мати цей імунітет. Я вірю в зрілість нашого суспільства і сектору культури, на нас не нападуть у ментальному плані. Я говорю не про зброю, яка стріляє, а про зброю в культурному контексті», – сказав Кайріс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
03 січня 2024
20 вересня 2023
27 липня 2023
13 липня 2023
01 липня 2023
07 червня 2023
05 червня 2023
07 квітня 2023
22 березня 2023
17 лютого 2023