Поділитись:

Газові сховища у Європі заповнені на 83%

Середа, 04 січня 2023, 18:35
Газові сховища у Європі заповнені на 83%
Тепла зима та запобіжні заходи, яких ЄС та країни-члени вжили минулого року для позбавлення залежності від російського газу, дозволили стабілізувати ціни на газ та забезпечити заповнення газових сховищ на рівні 83 відсотків, що є навіть вищим від осінніх показників.

Про це у середу в Брюсселі під час брифінгу заявив речник Єврокомісії Тім Макфі (Tim McPhie), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо питання заповнення газових сховищ. За останніми даними, маємо близько 83 відсотків заповнення газом їх спроможностей. Це доволі добра позиція, особливо на цю пору року. У нас була мета досягти 80 відсотків заповнення минулого листопада. Як бачимо, цієї зими ми перевищили цей показник. Завдяки теплій погоді, яку спостерігаємо, попит був нижчим, ніж у попередні роки, тож запаси газу залишаються на високому рівні», – сказав речник.

Він зауважив, що така ситуація має суттєвий вплив на весь ринок, стабілізує та знижує ціни. Це, безумовно, є результатом широкого спектру заходів, які Єврокомісія вжила минулого року, включаючи вимогу щодо економії газу та обов’язкового заповнення газових сховищ у всіх країнах-членах.

«Заповнення сховищ є одним із заходів, що дозволили нам створити «ковдру безпеки» на цю зиму. Ми також ухвалили Механізм ринкової корекції, приділили багато часу та енергії диверсифікації енергетичного постачання. Ми бачили рекордні рівні поставок скрапленого газу LNG, і це був один з головних ресурсів, що прийшли на заміну російському газу, який ми більше не імпортуємо», – підкреслив Тім Макфі.

Він зауважив, що ЄС свідомий викликів, які постануть перед ним у підготовці до наступної зими, і вже прийняв необхідні правові рішення для їх подолання. Зокрема, визначені правові рамки для спільної закупівлі газу, вперше в історії, за участю всіх зацікавлених країн ЄС. Євросоюз продовжує послідовно збільшувати інвестиції у підвищення енергоефективності та у скорочення енергоспоживання, а також у розвиток поновлювальних джерел енергії. Всі ці заходи є важливими для зменшення залежності ЄС від російських викопних ресурсів, підвищення енергетичної безпеки усього Євросоюзу та для вирішення більш масштабних завдань у боротьбі з кліматичними змінами.

«Наразі ситуація є такою. Ми маємо «здоровий» рівень заповнення сховищ газу на початок цього року, але виклики зберігаються. Тож усе , що ми маємо зробити - це виконувати рішення, які ми ухвалили торік, та просувати довгострокові реформи для розвитку поновлювальних джерел та енергоефективності. Відповідні пропозиції вже знаходяться на столі у наших законодавців, тож ми очікуємо на їхнє ухвалення так швидко, як це можливо», - додав речник Єврокомісії.

Як повідомлялося, після початку російського військового вторгнення в Україну кремль почав застосовувати гібридні засоби тиску з метою примусити ЄС відмовитися від солідарності з Україною. Зокрема, росія різко, на 80 відсотків, скоротила постачання газу до ЄС, спровокувала світовий сплеск світових цін на енергію та на продовольство.

У відповідь на енергетичний шантаж з боку росії минулого року, після тривалого обговорення міністри енергетики ЄС дійшли спільного рішення щодо запровадження так званого Механізму ринкової корекції та обмеження граничної ціни на закупівлю природного газу, з метою стабілізації ситуації на енергетичному ринку Євросоюзу.

Наразі така гранична ціна становить €180 за мегават/годину. Вона може переглядатися раз на два місяці, або частіше, відповідно до розвитку ситуації на світовому газовому ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 квітня 2024
22 березня 2024
12 лютого 2024
13:15
28 січня 2024
25 січня 2024
12 січня 2024
25 грудня 2023
24 грудня 2023
23 грудня 2023
20 грудня 2023