Поділитись:

В Україні прийняли єдину назву лохини

Четвер, 05 січня 2023, 02:30
В Україні прийняли єдину назву лохини

Міністерство аграрної політики і продовольства прийняло довгоочікуване рішення щодо упорядкування назви таксону однієї з основних ягідних культур – Vaccinium corymbosum L., сорти якої реєструвалися в Україні під трьома різними назвами: «чорниця», «лохина високоросла» та «лохина щиткова».

Про це повідомляє розсадницьке господарство «ФруТек» у Facebook, пише agronews.ua.

Зазначається, що згідно з наказом Мінагрополітики відтепер визначається єдина назва – лохина щиткова.

«Згідно наказу МінАПК №1050 від 21.12.2022 р. для всіх сортів Vaccinium corymbosum L., що внесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, визначається єдина назва українською мовою: лохина щиткова», – йдеться у дописі.

Зазначається, що таке рішення значною мірою спростить діяльність вітчизняних розсадників, які займаються вирощуванням садивного матеріалу та його сертифікацією, імпортерів саджанців. А також сертифікацію вирощеної ягоди (GlobalGAP) та статистичний облік виробництва та експорту вирощеної продукції (до сьогодні дані Державної служби статистики, яка обліковує окремо «чорницю» та «лохину», суттєво відрізняються від інформації, що збиралася профільними вітчизняними асоціаціями, а також тієї, що представлена в звітах міжнародної асоціації виробників – International Blueberry Organization (IBA).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів