Поділитись:

Тайванці в Любліні та депутатські зарплати: луцькі обранці поділилися враженнями із навчальної поїздки в Польщу

Субота, 03 липня 2021, 10:00

Уже кілька місяців на Волині та Рівненщині триває проєкт «Справжній депутат української громади». Його реалізовують у рамках американської Програми RITA «Зміни в регіоні», щоб розширити знання новообраних депутатів місцевих рад різних рівнів, які були обрані вперше.

Проєкт організувала «Фундація Свободи» в Любліні, що є моніторинговою організацією із вивчення роботи депутатів, мерів та посадовців у межах місцевого самоврядування, спільно з рівненською організацією «Центр соціального партнерства».

Почалося усе із тренінгів у Луцьку та Рівному ще у березні, які провели діячі люблінських громадських організацій для 50 новообраних депутатів місцевих рад та працівників органів місцевого самоврядування. Опісля усім учасникам запропонували виконати завдання – дослідити одну із проблем громади та показати, як за допомогою рішення органу місцевого самоврядування можна її вирішити.

5 учасників з Волині та 5 учасників з Рівненщини, які найкраще із ним впоралися, взяли участь у стажуванні в Польщі. Серед таких були і депутати Громадянського Руху «СВІДОМІ» - від Луцької міської ради Михайло Наход та від Луцької районної ради Христина Синюк.

Михайло Наход розповідає, що для проєкту він обрав питання розвитку велоінфраструктури міста Луцька. Депутат підготував оновлену концепцію розвитку велоінфраструктури, оскільки у міста вона діє з 2012 року, є вже застарілою та потребує змін.

Христина Синюк відзначила, що намагається постійно навчатися новому, тому ця ініціатива її й зацікавила.

«Я вважаю, що будь-яку нагоду навчатися та розвиватися треба використовувати. Тому я взяла участь в цьому проєкті. Ставши депутаткою Луцької районної ради, відчуваю на собі велику відповідальність, а відповідно розумію, що потрібно постійно вчитися, так як цей напрямок є для мене новим», - розповіла вона.

Синюк вважає, що цінність цього проєкту вагома, особливо для тих, хто вперше став депутатом.

«Була не лише корисна інформація, а й обмін досвідом з нашими сусідами, обговорення та аналіз. 

На початку я обрала для себе тему, з якого почався весь весь Громадянський Рух «СВІДОМІ» - соціальна програма «Ми здорові, бо ми свідомі», так як свого часу вона дуже активно розвивалася. Я зачепила питання морально-етичного виховання молоді та розповсюдження наркотичних речовин і методами, як ці проблеми можна вирішити», - розповіла про обраний напрямок дослідження Христина.

Для депутатів організували цікаву чотириденну поїздку до Любліна.

Панорама міста Любліна

Михайло Наход розповідає, що хотів дізнатися, як функціонує міське господарство Любліна, у першу чергу його цікавила робота громадського транспорту та організація міського простору вцілому, велоінфраструктури зокрема, впровадження сервісів велошерінгу та легкого персонального транспорту (самокатів).

Христина Синюк та Михайло Наход

Депутати Громадянського Руху "СВІДОМІ" в уряді Люблінського воєводства

В Уряді воєводства депутати від «СВІДОМИХ» зустрілися з віце-маршалком Збігнєвом Войцеховським та з казначеєм воєводства.

«Казначей у Польщі є дуже важливою посадою. Це фактично місцевий міністр фінансів. В Україні аналог – це керівник департаменту фінансів обласної державної адміністрації. У Польщі цей так званий скарбник є більш захищеним, тому що ця людина відповідає за всі фінанси і дає добро на всі витрати та слідкує, щоб усе було в рамках закону. Останнє слово у питаннях фінансів завжди за ним, нічого не відбувається без нього. Є спеціальна процедура призначення на цю посаду», - поділився Наход.

 

Спільне фото з віце-маршалком Збігнєвом Войцеховським

На цій зустрічі депутати дізналися про об’єм повноважень уряду воєводства, а також фінансової бази – податки, бюджет тощо.

Після цього Христина Синюк та Михайло Наход та всі учасниками проєкту мали кілька зустрічей у Люблінській міській раді.

Люблінська міська рада

«Зокрема ми зустрілися з авторитетним громадським діячем Кшиштофом Становським, який є одним із засновників «Польської Солідарності» у кінці 80-х разом з Лехом Валенсою. Він займав багато відповідальних посад в Уряді, а зараз працює директором Бюро – центру міжнародного співробітництва Уряду м. Люблін.

Він дуже гарно говорить українською, оскільки часто тут бував. З ним приємно спілкуватися, я відзначив для себе багато хороших міркувань», - поділився Михайло Наход.

Під час розмови Кшиштоф Становський озвучив цікавий факт, що у Любліні серед іноземців, які там живуть та працюють, окрім українців та білорусів, є дуже багато американців, тайванців та норвежців.

«У Любліні проживає близько 700 тайванців і близько 1000 норвежців. Норвегія – це одна із найбільш соціально безпечних та високорозвинених країн. Що тягне норвежців до Любліна?.. Озвучили, що це медична освіта, а саме потужні медичні навчальні заклади. Тайванці та білоруси в Любліні – це переважно біженці. А американці – здебільшого інвестори», - розповів депутат.

Зустрічалися «СВІДОМІ» і з головою міської ради Любліна Ярославом Пакулою.

Упродовж численних знайомств із польськими порядками вони дізналися багато цікавого. Наприклад, те, що депутатам місцевих рад у Польщі платять зарплату. Так, вона менша за мінімальну, але як мінімум зобов’язує депутата якісно виконувати свої повноваження. Більше того, у Польщі депутат може входити не в одну, а в три постійні депутатські комісії. А зобов’язаний бути членом не менше двох.

Якщо польський депутат не відвідує засідання комісії чи сесії з незрозумілих причин, то йому на 30% зменшують розмір зарплати на місяць. Також кількість депутатів у порівнянні з Україною є меншою.

«Державні та комунальні установи працюють із 7:30 ранку і фактично робочий день у них завершується  орієнтовно о 15:30 чи о 16:00. Люди ще встигають вирішити свої приватні справи або працювати на іншій роботі чи вести бізнес, що не забороняється. Аби не заважало основній роботі», - розказав Михайло Наход.

Наступна зустріч у представників Громадянського Руху «СВІДОМІ» була із директором Департаменту стратегії та підпримництва Маріушом Саґаном, який займається пошуком та обслуговуванням інвесторів у Любліні.

«Для мене особисто це була найцікавіша зустріч, оскільки це тема залучення інвесторів та багаторічний досвід Любліна у цьому питанні. Що це йому дало у середньостроковій та довгостроковій перспективі», - зазначив Наход.

І додав, що цей відділ існує у місті дуже давно.

Люблін має серйозні здобутки та дуже сильно розвинений економічно. Один із таких елементів це будівництво міжнародного аеропорту з нуля, що сталося близько 10 років тому. Пасажиропотік не дуже великий, але це чудова можливість для залучення інвесторів.

«Розуміють, що в Любліні є аеропорт і починають туди інвестувати», - зауважив депутат.

Михайло Наход провів паралель із Луцьком, оскільки ситуація з перспективою будівництва аеропорту в Любліні кілька років тому подібна до нинішньої в обласному центрі Волині.

«Місто заробляє на тому, що у Люблін заходять інвестиції, однак сам аеропорт не є самоокупним. Це хороший досвід, на який Луцьку варто звернути увагу, щоб зрозуміти, наскільки будівництво летовища є реальним і щоб бути готовим до такого недешевого проєкту. Хто буде фінансувати: місто чи інвестори», - розповів він.

У Фундації Крайобрази говорили про ініціативи та практики озеленення міста з міською архітекторкою з озеленення пані Ганною Павліковською та керівником цієї Фундації паном Войцехом.

«Завершальна зустріч проходила у незвичному для нас місці, на території музею пивоваріння «Перла» (власник цього бізнесу виділив територію для проведення різних екологічних експериментів, виставок, озеленювальних розсадників) з міським архітектором та ланшафтним дизайнером міста Войцехом Янущаком. 

Як не дивно, усі вони розповідали про звичайні речі, які зорієнтовані на створення комфорту, затишку та безпечного майбутнього для людей їхнього воєводства», - поділилася спогадами Христина Синюк.

Синюк зазначила, що кожен з них на своєму рівні, зі своєї сфери докладають максимум зусиль,  доповнюючи попередників, домовляючись з колегами сьогодні задля блага мешканців і перспективності міста.

«Цей досвід надзвичайно цінний, адже про феномен Любліна як міста, що динамічно розвивається, без перебільшень, у всіх напрямках, багато хто говорить. А так як Луцьк та Волинська область мають багато схожого з цим містом, ми можемо перейняти досвід та зробити наш регіон передовим в обраних сферах, щоб кожен хотів сюди приїхати, залишитись і розвиватись», - наголосила Христина Синюк.

Депутатка Луцької районної ради Христина Синюк

Портал "Люблін-Вільнюс", через який у прямому сенсі можна передати "привіт" мешканцям іншого міста у відеоформаті

А ще був перегляд футболу та прогулянки Старим містом.

«Для мене ця поїздка показала в першу чергу те, що ми, лучани, великі молодці і зміни у нашому місті досить динамічні та суттєві, але водночас стали очевидні прогалини, які можна і потрібно простими механізмами змінити, щоб стати ще кращими», - резюмувала Христина Синюк.

Тренінг із планування проєктів

Депутат Луцької міської ради Михайло Наход у сквері, названого на честь 100-річчя із часу отримання громадянками Польщі права голосу на виборах

Михайло Наход відзначив особливу робочу атмосферу:

«Мене найбільше вразило, що люди всі дуже натхненні, дуже переймаються справою, яку роблять. Видно, що з насолодою займаються своєю роботою».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
10 березня 2024
09 березня 2024
07 березня 2024
04 березня 2024
02 березня 2024
29 лютого 2024