Поділитись:

В Австрії вважають реальною загрозу блекауту в ЄС

Вівторок, 27 грудня 2022, 18:20
В Австрії вважають реальною загрозу блекауту в ЄС

Міністерка оборони Австрії Клаудія Таннер вважає, що Європейський Союз повинен готуватись до можливого повного відключення електроенергії, ризик чого значно зріс у зв’язку з повномасштабною війною росії проти України.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Таннер розповіла в інтерв’ю Die Welt.

"Ймовірність того, що найближчим часом відбудеться відключення електроенергії в деяких частинах Європейського Союзу, дуже висока. Питання не в тому, чи це станеться, а в тому, коли", – сказала глава Міноборони Австрії.

Вона нагадала, що сценарій широкомасштабного знеструмлення в ЄС австрійські військові прогнозували ще у 2020 році, й цей ризик значно зріс у зв'язку з війною в Україні.

"Для путіна хакерські атаки на західні енергосистеми є засобом гібридної війни. Не варто робити вигляд, що це лише теорія. Ми повинні готуватися до відключень електроенергії в Австрії і в Європі", – наголосила Таннер.

Міністерка розповіла, що в Австрії до можливого блекауту готуються збройні сили та міністерство внутрішніх справ, проводячи спільні навчання та здійснюючи просвітницькі кампанії серед населення.

"Ми регулярно практикуємо кризові операції з відключення електроенергії. До 2025 року ми вкладемо загалом 180 мільйонів євро для розширення 100 "казарм самозабезпечення", які мають достатнє енергозабезпечення і можуть експлуатуватися з електропостачанням", – додала вона.

Нагадаємо, що уряд Британії також тестує плани по боротьбі з відключеннями електроенергії, які можуть тривати до семи днів. Програма була розроблена ще до війни в Україні, але занепокоєння щодо енергопостачання зросло через погрози росії припинити постачання енергоносіїв до Європи.

Масштабні відключення електроенергії в Україні тривають із жовтня в результаті ударів росії по об'єктах енергетичної інфраструктури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 березня 2024
11 лютого 2024
10 грудня 2023
29 листопада 2023
23 листопада 2023
22 листопада 2023
18 листопада 2023
15 листопада 2023
09 листопада 2023
30 жовтня 2023