Поділитись:

У Повітряних Силах розповіли, чому росіяни надають перевагу «Шахедам», а не ударам авіації

Понеділок, 26 грудня 2022, 23:08
У Повітряних Силах розповіли, чому росіяни надають перевагу «Шахедам», а не ударам авіації

Виявляється, іранські дрони ефективніші для російських атак по об’єктах критичної інфраструктури України, ніж літаки. Саме тому РФ готова віддати частину своїх літаків Ірану, щоб отримати нові безпілотники.

Про це розповів речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат, – пише Суспільне.

Ігнат розповів, що літаків у Росії достатньо. Йдеться про тактичну авіацію, розташовану поблизу українських кордонів, на різних підступах.

«Це і Білорусь, і окупований Крим, і територія РФ. Власне, Росія є виробником цих літаків і потребує кількісного збільшення саме дронів, дронів-камікадзе, щоб саме цією технікою, яка коштує мало, але дошкуляє нам, продовжувати бити по критичній інфраструктурі», — сказав Ігнат.

Він пояснив, що російські літаки не можуть залітати в український повітряний простір, оскільки з ними ефективно бореться українське ППО. Тому росіяни зацікавлені у «Шахедах», які можна по ночах застосовувати проти об’єктів критичної інфраструктури України.

«Іран зацікавлений у збільшенні свого бойового потенціалу. І ті дві ескадрильї СУ-35 — Іран хоче посилитись цими літаками», — сказав Ігнат.

Він додав, що не один такий літак був збитий українськими силами ППО у різні періоди повномасштабного вторгнення.

Що відомо про поставки літаків РФ до Ірану

Раніше стало відомо, що Росія та Іран рухаються до поглиблення оборонного партнерства. Іранська влада зокрема розглядає можливість продажу Москві сотень балістичних ракет.

Про це сказав під час брифінгу 9 грудня координатор з питань стратегічних комунікацій Ради безпеки Білого дому Джон Кірбі.

Він повідомив, що Росія та Іран також ймовірно розглядають можливість створення у РФ спільної лінії виробництва безпілотників.

Водночас Росія, за даними США, готує іранських пілотів на винищувачах Су-35, і Іран може отримати поставки таких літаків протягом року.

"Ці винищувачі значно зміцнять військово-повітряні сили Ірану щодо його регіональних сусідів", — зазначив Кірбі.

Що відомо про іранські дрони у війні Росії проти України

13 вересня військові ЗСУ уперше знищили ударний дрон-камікадзе іранського виробництва.

17 жовтня військові РФ атакували Київ дронами-камікадзе. Збройні сили України збили 25 із близько 30 дронів. Унаслідок повторної атаки, один з дронів влучив у 120-річний житловий будинок. Частина будівлі обвалилася. Під завалами опинилися мешканці.

За даними української розвідки, Росія замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе. Іран заперечує надання Росії зброї для війни в Україні.

США, ЄС, Канада і Британія анонсували санкції проти Ірану за надання Росії дронів.

4 грудня в ЗСУ повідомили, що Росія рідше застосовує іранські дрони через морози. Того ж дня ЗМІ повідомили, що США намагаються зірвати поставки іранської зброї до РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів