Поділитись:

В «Дії» запустили голосування щодо дати святкування Різдва

Субота, 24 грудня 2022, 16:14
В «Дії» запустили голосування щодо дати святкування Різдва

У додатку «Дія» запустили голосування про дату святкування Різдва. Відповісти на запитання можна в застосунку з 24 грудня по 30 грудня.

Про це Міністерство культури повідомило 24 грудня.

Щоб взяти участь в опитуванні:

  • зайти в «Дію»;
  • натиснути «Послуги» та обрати «Опитування»;
  • проголосувати за один із двох варіантів.

Мінкультури пояснює, що католики, греко-католики і православні святкують Різдво Христове в один день — 25 грудня. Різниця лише в тому, за яким календарем вони рахують — григоріанським (новий стиль) чи юліанським (старий стиль). Переважна більшість людей у світі святкують Різдво 25 грудня за новим стилем. Лише 6 із 15 православних церков, а також українські греко-католики користуються при цьому юліанським календарем. 

«Для України дотримання юліанського календаря є ще й спадщиною Російської імперії, яка відмовлялась переходити на григоріанський календар. Лише після падіння імперії, у 1918 році Українська Народна Республіка перейшла до григоріанського календаря. У той самий час від юліанського календаря відмовились і більшовики. Однак російська церква, всупереч цьому переходу, й далі користується юліанським календарем. Склалася ситуація, коли у звичайному житті люди користуються новим стилем, а церква продовжує жити за старим», — сказав міністр культури Олександр Ткаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів