Поділитись:

Комуналка в новобудовах: луцький забудовник пояснив, як платити менше

Автор: Міла Роспопа |
Середа, 28 грудня 2022, 09:30

Беззаперечною перевагою квартир у новобудовах фахівці часто називають нижчу вартість комунальних послуг, порівняно з квартирами у старих будинках. Невисока ціна комуналки можлива завдяки сучасним технологіям будівництва та ставці на енергоефективність. Про те, як обрати квартиру у будинку з дешевою  комуналкою та від чого залежить вартість комунальних послуг у новобудовах, ми розбиралися із луцьким забудовником, директором компанії «Казкова Оселя» Андрієм Худобою.

ЖК ЖК "Оселя парк"
 

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ КОМУНАЛКА В НОВОБУДОВАХ

Вартість комунальних послуг у квартирах новобудов менша за рахунок їх енергоефективності, пояснює директор компанії «Казкова Оселя» Андрій Худоба

Довідково: енергоефективність означає меншу витрату тепла і електрики при збереженні колишнього рівня енергозабезпечення. 

Забудовник одразу передбачає всі необхідні елементи, які дозволять зберегти тепло в квартирі. Наприклад, в ЖК «Оселя парк» це вентильовані фасади, утеплені мінеральною ватою, якісні металопластикові вікна з шестикамерним профілем та двокамерним склопакетом, тепла підлога в кожній квартирі. До того ж, автономне опалення – це теж додатковий плюс і перевага. 

Однак, комунальні платежі – це не лише оплата з електрику, газ чи воду. Це і утримання будинку. А тариф на утримання будинку зазвичай формують на загальних зборах ОСББ, враховуючи всі витрати. Знову ж таки, у квартирах старішого житлового фонду вагому частину тих коштів використовують на потреби будинку, як от утеплення, ремонти аварійні і планові тощо. 

У новобудовах таких додаткових витрат зазвичай нема, оскільки забудовник це вже одразу передбачив і зробив за новими сучасними технологіями з урахуванням всіх необхідних вимог і норм. Тому кошти на утримання будинку ОСББ або накопичує, або витрачає в мінімальній кількості. 

Наприклад, в ЖК «Оселя парк», два будинки якого вже введені в експлуатацію, ОСББ було створено у жовтні цього року. Тобто, в короткий термін після того, як була достатня кількість зареєстрованих квартир. На перших зборах ОСББ мешканці послухали інформацію про рекомендований тариф, але внесли певні зміни і ухвалили той тариф, який вважають доцільним. 

«Наш будинок гарно утеплений, тут якісні вікна, які добре утримують тепло. І навіть зважаючи на те, що зараз періодично вимикається електроенергія і котли можуть не працювати, оскільки вони теж залежні від електроенергії, все одно в квартирі утримується тепло за рахунок правильних технологій будівництва. Ми бережемо тепло, за яке платять люди. За проектами в будинках у нас передбачений генератор аварійного живлення. Робили це до того, як це стало мейнстрімом (сміється – ред.). Генератор може забезпечувати роботу ліфтів, а також освітлення і вентиляцію паркінгу», – пояснює Андрій Худоба. 

 

ЩО ПИТАТИ В ЗАБУДОВНИКА, АБИ ПЛАТИТИ МЕНШЕ

Аби бути певним, що вартість комунальних послуг у вашій новій квартирі і справді буде невисокою, слід заздалегідь розпитати про все у забудовника. Обов'язково дізнайтеся про клас енергоефективності будинку. Важливо знати, що саме забудовник передбачив для того, аби зберегти тепло в квартирі. Бо якісні матеріали і виконання всіх робіт згідно з державними нормами цьому сприяють, пояснює Андрій Худоба.

«У нас клієнти питають навіть, яка товщина мінеральної вати, з'ясовують, чому для утеплення використана мінеральна вата, а не пінопласт. Це ті питання, які потрібно задавати на етапі вибору квартири», – говорить він.

Як ідеться у матеріалі Економічної правди, майже 70% будівель в Україні, споруджених у 1946-1990 роках, мають украй низькі характеристики енергоефективності. У 2017 році парламент ухвалив закон про енергоефективність будівель, спрямований на зменшення споживання енергії, а Мінрегіонбуд оновив державні норми для зведення житлових будівель. Згідно з ними, нові й реконструйовані будинки повинні мати клас енергоефективності не нижче С. Усього класів п'ять: від A до F. Літерою А оцінюють будинки з найкращими показниками, літерою F — з найгіршими.

У нормах для висотних будівель, що набули чинності з 2020 року, передбачається клас енергоефективності не нижче В. Це дасть змогу економити до 40% енергії. Такий рівень енергетичної ефективності будинків дозволяє забезпечити максимальний комфорт, енергозбереження та, відповідно, заощадити витрати власників квартир на комунальні послуги.

ЖК ЖК "Оселя парк"
 

БІЛЬШЕ ПРО КЛАСИ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

На сьогодні чинне законодавство України передбачає, що питомі тепловитрати на опалення будинків – розрахункові або фактичні – повинні бути менші, ніж  максимально допустиме значення питомих тепловитрат на опалення будинку за опалювальний період. При цьому показники нормативних максимальних теплових витрат житлових і громадських будинків (Emaх) передбачено Державними будівельними нормами (ДБН) В.2.6-31:2006 зі змінами від 1 липня 2013 року, в той час як питомі тепловитрати на опалення будинків розрахункові або фактичні встановлюються на підставі результатів експериментальних випробувань, з використанням математичних моделей теплового режиму будинку, а також за результатами розрахунків.

На основі різниці у відсотках розрахункового або фактичного значення питомих тепловитрат, від максимально допустимого значення встановлюються класи енергетичної ефективності будинку. Чинні будівельні норми та європейські стандарти виділяють шість класів енергоефективності будинку: А, В, С, D, E, F, де F – найгірший клас енергетичної ефективності, А – найкращий. Так, у будинках класу енергоефективності А показник різниці у відсотках розрахункового або фактичного значення питомих тепловитрат від максимально допустимого значення (Еmax) становить мінус 50 і менше, при класі В – від мінус 49 до мінус 10, при класі С – від мінус 9 до 0, при класі D – від 1 до 25, E – від 26 до 75, F – 76 і більше.

ЖК ЖК "Оселя парк"
 

Підсумовуючи, Андрій Худоба радить придивлятися до житла ще на етапі будівництва, дізнаватися більше про технології будівництва та класи енергоефективності. Адже в майбутньому це дозволить не просто жити комфортно у своїй новій сучасній квартирі, але і заощаджувати чималі гроші на комунальних послугах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів