Поділитись:

Білорусь намагається приховати кількість техніки, переданої росіянам, – ISW

Понеділок, 12 грудня 2022, 11:26
Білорусь намагається приховати кількість техніки, переданої росіянам, – ISW

фото ілюстративне

Білорусь обмежує власну боєздатність, відправляючи військову техніку до росії. При цьому Мінськ намагається приховати реальні масштаби передачі рф техніки і зброї.

Про це пише Українська правда, посилаючись на Американський інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW переконані, що білоруська підтримка війни росії в Україні погіршує спроможність білоруських військових проводити власні військові операції.

В інституті нагадали, що 14 листопада проєкт Hajun Project повідомив, що білоруські військові передали 122 танки Т-72А російським військам, ймовірно, під виглядом відправки їх на модернізацію. Проєкт також повідомив 17 листопада, що Білорусь передала російським збройним силам 211 одиниць військової техніки, в тому числі 98 танків Т-72А і 60 БМП-2.

Аналітики наголосили, що підтверджена передача росії 98 танків Т-72 становить приблизно 18% білоруського інвентарю активних бойових танків.

«Незрозуміло, чи є 98 переданих танків частиною 122 танків, призначених для модернізації, чи це окрема колекція техніки. Також незрозуміло, чи танки, відправлені до росії, були частиною активного білоруського танкового парку, чи машинами, що перебувають на зберіганні або в резерві. Білорусь не має можливості виробляти власні бойові броньовані машини, що робить передачу цієї техніки російським військам як поточним, так і ймовірним довгостроковим обмеженням матеріального потенціалу білоруських механізованих сил для участі в бойових діях в Україні», – йдеться у звіті аналітиків.

В інституті допустили, що Білорусь також, ймовірно, скорочує свої запаси артилерійських боєприпасів, передаючи їх російським військовим. Там нагадали, що, згідно з даними ГУР України, Білорусь передавала 122-мм і 152-мм артилерійські боєприпаси російським збройним силам протягом жовтня і листопада.

Аналітики вважають, що білоруські чиновники, ймовірно, намагаються приховати кількість військової техніки, яку вони відправляють до росії для підтримки вторгнення в Україну. Вони нагадали, що Комітет державної безпеки Білорусі, Міністерство внутрішніх справ і білоруський спецназ запровадили посилену охорону і спостереження за залізничною інфраструктурою і заборонили проїзд потягів з військовою технікою через білоруські міста.

«Білоруська влада, ймовірно, намагається перешкодити західним і українським розвідувальним службам повною мірою оцінити масштаби передачі білоруської військової техніки до росії. Білорусь може відправляти більшу кількість військової техніки російським військам. Білоруська влада також може намагатися приховати масштаби цих поставок, щоб пом'якшити можливу негативну реакцію на деградацію військового потенціалу країни і підпорядкування лукашенка москві», – додали в ISW.

Основні висновки ISW за 11 грудня:

  • Міністерство оборони росії 11 грудня спростувало чутки про те, що генерал Валерій Герасимов подав у відставку або був знятий з посади начальника Генерального штабу.
  • Українські та російські джерела повідомляють, що бої тривають на лінії Сватове-Кремінна та під Лиманом на тлі поганих погодних умов.
  • Один з російських блогерів повідомив, що російські сили перекинули понад 200 одиниць техніки з херсонського напрямку в напрямку Куп'янська, а геолокаційні кадри показують, що російські танки Т-90 в Луганській області прямують на захід.
  • Російські війська здобули незначні територіальні здобутки навколо Бахмута, оскільки російські та українські джерела повідомляють про продовження боїв у цьому районі. Представник ЗСУ заявив, що окупаційні війська змінили тактику, перейшовши від використання батальйонних тактичних груп (БТГр) до менших штурмових груп для наступальних дій.
  • Російські та українські джерела стверджують, що українські сили завдали ударів по Скадовську, Голій Пристані, Олешках та Новій Каховці Херсонської області, де проходять основні російські логістичні лінії.
  • Російські та українські джерела повідомили, що українські сили завдали удару по російській військовій базі в Мелітополі Запорізької області.
  • Українські офіційні особи повідомили, що російська окупаційна влада посилила заходи примусової мобілізації в окупованій Україні. Російські блогери стверджували, що російські війська стикаються з нестачею крові для поранених військовослужбовців і проводять акції зі збору донорської крові в окупованому Криму.
  • Українська партизанська група взяла на себе відповідальність за підпал російських військових казарм у Криму. Українські та російські офіційні особи повідомили, що російська влада продовжує фільтрацію та репресії проти правоохоронних органів в окупованій Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів