Поділитись:

Україні можуть спрямувати понад $3 мільярди з «афганського» фонду НАТО, – Politico

Середа, 07 грудня 2022, 17:54
Україні можуть спрямувати понад $3 мільярди з «афганського» фонду НАТО, – Politico

Країни НАТО розглядають можливість спрямувати кошти з понад трьох мільярдів «афганського» фонду НАТО Україні.

Про це інформує УНН з посиланням на Politico.

«За словами п'яти західних офіційних осіб, знайомих з цим питанням, країни НАТО розглядають можливість використання коштів, що залишилися, з грошового банку, який раніше використовувався для підтримки афганських сил безпеки, для надання підтримки Україні найближчими тижнями», – пише видання.

Гроші з Цільового фонду Афганської національної армії використовувалися для оснащення та навчання військ.

«Київ звернувся до країн НАТО з проханням розглянути питання про перерозподіл частини з 3,4 мільярда доларів на підтримку їхніх зусиль у боротьбі з росією, заявили два західні чиновники», – відзначає видання.

Прагнення перерозподілу грошей з «афганського» фонду, як повідомляється, «в основному не викликає розбіжностей всередині Альянсу, але відбувається у той час, коли окремі країни стикаються вдома з напругою, що зростає, з приводу того, який обсяг фінансування надати Україні, особливо у зв'язку з тим, що висока інфляція і зростання цін на енергоносії, особливо в Європі, викликають побоювання з приводу насування рецесії».

«Гроші з афганського фонду могли б стати тимчасовим заходом – принаймні у короткостроковій перспективі. Це також могло б допомогти послабити напруженість всередині альянсу у вирішальний момент війни, коли єдність НАТО має ключове значення», – пише видання.

Як вказано, представники НАТО обговорювали можливість використання «афганських» коштів для України понад місяць, у тому числі під час зустрічі у Брюсселі в жовтні, про що зазначав один із західних офіційних осіб.

«Фонд був заморожений, і Альянс працював над створенням механізму для передачі грошей назад окремим країнам або їхнього переміщення в інше місце, але кожна країна-донор сама вирішує, як використовувати гроші. Деякі країни НАТО розглядають можливість використання частини чи всіх цих коштів для України», – йдеться у статті.

Нагадаємо: законодавці США погодилися надати Україні не менше 800 мільйонів доларів додаткової допомоги в галузі безпеки у наступному році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024
11 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024
04 квітня 2024
01 квітня 2024