Поділитись:

Програма «Енергодім» у Луцьку: чому досі ОСББ не отримали відшкодування (відео)

Вівторок, 29 листопада 2022, 17:52
Програма «Енергодім» у Луцьку: чому досі ОСББ не отримали відшкодування (відео)

У Луцьку голови багатьох ОСББ нарікають на проблеми з фінансуванням за програмою термомодернізації багатоповерхівок. Зокрема Луцька міська рада розробила програму відшкодування частинами суми кредитів ОСББ Луцької громади на 2022-2023 роки. На ці потреби було передбачено 7 мільйонів гривень, але досі з бюджету не виділили ні копійки.

У ситуації розбиралися журналісти телеканалу «Конкурент TV».

Сучасний, яскравий, а головне – теплий: усе це про багатоповерхівку, яка знаходиться у Луцьку на вулиці Федорова. Втім такий вигляд цього будинку був не завжди. Адже це звичайний панельний будинок, мешканці якого роками страждали від холоду у квартирах, та цвілі на стінах. Вирішити проблему вдалося за допомогою програми «Енергодім», й таким чином вдалось утеплити аж три багатоповерхівки, розповідає голова правління ОСББ Георгій Давидюк.  

«Ці будинки панельні, виглядали вони, як звичайні панельні будинки. Тепер вони повністю термомодернізовані, у минулий опалювальний період мешканці цих трьох будинків заощадили два мільйони гривень», – розповів він.

Відтак в середньому кожна квартира у цих будинках змогла заощадити в опалювальний період від 6 до 8 тисяч гривень. Утеплення цих багатоповерхівок, за словами Георгія Давидюка, загалом вартували  9 мільйонів 500 тисяч гривень. Почали роботи у 2021 році, а закінчили у 2022-му. 

Це нова програма фінансується з чотирьох джерел: мешканці будинку оплачують 20% вартості, 35% оплачують донори, 35% – Кабмін і 10% згідно з меморандумом повинна оплачувати Луцька міська рада. Загальне зобов’язання міськради по цих трьох будинках – 1 мільйон 900 тисяч гривень. На жаль, ці кошти на рахунки ОСББ досі не надійшли.

Георгій Давидюк каже, що з цією проблемою неодноразово звертався до влади. Втім відповідь – небагатослівна.

У Луцьку це – не поодинока ситуація. Як розповідає голова ОСББ Раїса Байда, у багатоповерхівці, що знаходиться за адресою Січова, 7, також скористались програмою «Енергодім». Жінка каже: відколи у 2020 році створили ОСББ, взялись одразу вирішувати проблеми. А тут їх, каже вона, було чимало. 

«Будинок у нас розташований останнім на теплотрасі й не догрівався, була проблема, люди почали скаржитись, і ми взяли участь у програмі. Ми багато зробили в підвалі, там 2 мільйони коштів, загальна сума – до 10 мільйонів пішло на ці заходи», – розповіла вона.

В результаті – будинок виглядає наче новобудова, мешканці перебувають у теплі, а заощадження на опаленні сягнули 40%. Втім досі людям доводиться щомісячно сплачувати кредитні кошти. А це, каже пані Раїса, – досить тяжко для місцевих. 

«Тут в більшості живуть пенсіонери, їм не вистачає коштів», – додала вона.

Ще один будинок, схожий на новобудову, розташований за адресою: Клима Савура, 28.  Раніше це також була проблемна багатоповерхівка.

«Коли ми цей будинок забрали в ЖЕКа, це був жах: в підвалі стояла вода, каналізація топила. Кутові квартири всі "цвіли", було дуже холодно, нерівномірно постачалось опалення в квартири», – розповіла голова ОСББ Лілія Залуська.

За її словами, вирішити усі ці проблеми вдалося завдяки участі у програмі «Енергодім». 

«Хай воно комфортно, люди хочуть вже зменшення, вони втомилися, тому що, починаючи з того року ми платимо все-таки велику суму, і ми розраховували на програму міськради. Документи мною ще були подані на початку 2022 року, але жодної комісії не було проведено, жодної копійки не заплачено. Якби нам потрошечки допомагали сплачувати відсотки, було б набагато легше для людей, бо це важко сьогодні, у військовий час. Сподіваємось, що влада розблокує цю програму, і ми отримаємо те, що нам обіцяли», – додала Лілія Залуська.

Відтак, нині Луцька міська рада в рамках співфінансування програми «Енергодім» заборгувала 7 мільйонів гривень. Чому кошти досі не виплачені – невідомо. 

«На жаль, ця програма в місті не фінансується належним чином. Це дуже тривожить голів ОСББ, які провели ці заходи у своїх будинках. На минулій сесії я порушив це питання, потім скерував депутатське звернення, сьогодні озвучив своє звернення на комісії з ЖКГ по цій проблемі. Річ у тім, що комісія з відшкодування коштів не збирається», – розповів депутат Луцькради від Громадянського руху «Свідомі» Михайло Наход.

На думку обранця громади, об’єктивних причин не фінансувати цю програму у Луцької міської ради немає, ба більше – кошти в бюджеті на це передбачені. 

«Я бачу що є конкретні проблеми в міськраді з відповідальністю чиновників та з бюрократією. Комісія не збирається, і цього року є загроза, що ОСББ не отримають частки відшкодування за оплачені роботи. На рахунку бюджету є 7 мільйонів гривень на ці цілі, ОСББ дуже сподіваються, що ці кошти будуть належним чином розподілені», – зазначив Михайло Наход.

Він запевнив, що депутати від Громадянського руху «Свідомі» відстежуватимуть цю ситуацію надалі. Вони проконтролюють, аби лучанам відшкодували кошти, які були витрачені на утеплення багатоповерхівок за програмою «Енергодім».

Програма «Енергодім» у Луцьку: чому досі ОСББ не отримали відшкодування (відео)Програма «Енергодім» у Луцьку: чому досі ОСББ не отримали відшкодування (відео)Програма «Енергодім» у Луцьку: чому досі ОСББ не отримали відшкодування (відео)Програма «Енергодім» у Луцьку: чому досі ОСББ не отримали відшкодування (відео)Програма «Енергодім» у Луцьку: чому досі ОСББ не отримали відшкодування (відео)Програма «Енергодім» у Луцьку: чому досі ОСББ не отримали відшкодування (відео)Програма «Енергодім» у Луцьку: чому досі ОСББ не отримали відшкодування (відео) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів