У Луцьку закликали заборонити УПЦ МП

Середа, 30 листопада 2022, 17:50

Луцькі депутати ухвалили звернення до центральних органів влади щодо заборони діяльності УПЦ МП. Адже «московський патріархат» працює всупереч національним інтересам.

Відповідне звернення прийняли під час 37-ї сесії Луцької міської ради у вівторок, 30 листопада. 

У тексті звернення йдеться, що діяльність УПЦ МП носить відвертий антидержавницький та антиукраїнський характер. Будучи структурним підрозділом Російської православної церкви, яка відома своїми давніми стосунками з російськими спецслужбами, ця релігійна організація послідовно провадить розкольницьку політику на релігійному ґрунті, штучно створюючи передумови для релігійного протистояння в українському суспільстві та невпинно розповідаючи всім навкруги про жахливу міжрелігійну ситуацію в Україні.

Крім того, у зверненні зауважили, що росія цинічно використовує УПЦ МП, її священнослужителів і вірян (які часто самі цього до кінця не усвідомлюють) як майданчик для пропагування ідей і наративів «руского міра».

Депутат міськради від «Громадянського руху «Свідомі» Андрій Лучик зазначив, що фракція руху підтримує таке звернення і додав, що релігія під час війни – це теж зброя. 

«Навіть попри те, що церква відділена від держави, у нас є свобода віросповідання, але зараз релігія – це зброя, у війні, яка точиться за мізки людей. Щодо «московського патріархату» є сумніви, чи грає він на стороні України. Знаю, що навіть найпалкіші прихильники УПЦ МП після того, як у Лаврі прославляли «рускій мір», після кадрів зі священником та «мальчіком в трусіках», вжахнулися і теж поступово змінюють свою думку. Тому ми вважаємо, що таке звернення є правильним», – звернувся депутат.

centerАндрій Лучик
 

Ряд пропозицій надала депутатка Луцька міська рада Алла Доманська.

Депутати підтримали це звернення та звернулись до:

  • Верховної Ради України, Ради національної безпеки і оборони України – прийняти Закон про заборону діяльності УПЦ МП в Україні; ініціювати розслідування діяльності УПЦ МП, що містить ознаки колабораціонізму та спрямована проти основ національної безпеки України, та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності; здійснити повернення українському народу таких українських релігійних святинь, як Свято-Успенська Києво-Печерська лавра та Свято-Успенська Почаївська лавра.
  • Начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка – негайно скасувати в установленому законодавством порядку Статути та державну реєстрацію релігійних громад УПЦ МП на території Волинської області;
  • Вірян УПЦ МП на Волині – відкинути непорозуміння та сумніви, розірвати будь-які зв’язки із РПЦ, що дасть вірянам нашої країни змогу збудувати єдину православну незалежну українську церкву.

Нагадаємо:  священник УПЦ МП Святослав Чижук подав позов проти батька загиблої на війні бойової медички 14-ї ОМБр Олени Созонюк із Обеніжів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ