Поділитись:

Луцьким ОСББ, які встановлять генератори, місто відшкодує половину вартості: деталі

Автор: Міла Роспопа |
Понеділок, 28 листопада 2022, 19:40
Луцьким ОСББ, які встановлять генератори, місто відшкодує половину вартості: деталі

У Луцьку пропонують відшкодовувати половину вартості генераторів для мешканців багатоквартирних будинків. 

Про це говорили під час комісії з ЖКГ у Луцькій міській раді у понеділок, 28 листопада.

Мешканцям багатоквартирних будинків місто пропонує відшкодувати до 50% вартості встановленого генератора, але не більше 40 тисяч гривень. 

Очільник департаменту ЖКГ Микола Осіюк пояснив, що доцільно буде купувати генератори окремо на під'їзд, адже встановлення генератора, який би міг забезпечити весь будинок електроенергією дуже дорого коштує. 

За задумом, це має працювати так: голова ОСББ чи управитель збирає загальні збори і розповідає про цю програму. Потім кожен під'їзд вирішує, чи потрібен їм генератор. Тоді вже мешканці багатоквартирних будинків самі шукають той генератор, потужності якого буде для них достатньо, думають, де і як його встановити. Місто розглядає пропозицію, і приймає рішення, чи буде співфінансувати цю купівлю, а чи ні. Микола Осіюк додає, що позитивні рішення прийматимуть у разі, якщо це буде якісний генератор. 

«В нас є додаток відповідно до рішення, де прописано адресу, за якою ми співфінансуємо генератор, прописані імена відповідальних за його експлуатацію, вартість обладнання, вид і потужність. Щоб не було, що купимо щось китайське однокіловатне, вкладемо кошти, а за два дні воно перестане працювати. Якщо ОСББ купує генератор – вони мають провести збори і вирішити це. Щоб не було, що голова ОСББ щось собі придумав і купив. ОСББ мають самі заправляти генератори. А відповідальна особа має роз'яснити людям, що коли працює генератор – не можна вмикати все: пралку, чайник, холодильник, мікрохвильовку і телевізор», – пояснив Микола Осіюк. 

Луцьким ОСББ, які встановлять генератори, місто відшкодує половину вартості: деталі 

Він додав, що аналогічні програми вже запроваджені у Львові та Києві, однак, досвіду у реалізації, який міг би перейняти Луцьк, ще не багато. 

До слова, розробити таку програму у Луцьку пропонував депутат, очільник фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» у міській раді Тарас Шкітер. За його словами, аналогічна програма вже працює у Львові та отримала багато схвальних відгуків від суспільства. Отже, реалізувати її цілком можливо.

«Оскільки з подачею електроенергії у Луцьку вже є проблеми, ОСББ починають купувати генератори, попри те, що є чимало мінусів в їхній роботі. До прикладу, шум, ціна на пальне, потужність і незалежно від того, чи буде компенсація від міськради. Саме тому надіслав в секретаріат Луцькради звернення, щоб департамент житлово-комунального господарства розробили таку програму, виходячи з потреб ОСББ міста та бюджету громади», – казав він.

Луцьким ОСББ, які встановлять генератори, місто відшкодує половину вартості: деталі 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів