Поділитись:

На Волині охоронці судів добиваються по 30 тисяч доплати, як у військових

П'ятниця, 25 листопада 2022, 17:02

Працівники Служби судової охорони на Волині подали вже 12 позовів через відсутність з початку воєнного стану доплат у розмірі 30 тисяч гривень щомісячно. Такі доплати отримують військовослужбовці ЗСУ «в тилу», територіальної оборони, Служби безпеки України, Національної гвардії, а також працівники поліції.

Серед обов’язків Служби судової охорони – охорона судів, пропуск осіб до приміщень судів, контроль порядку під час проведення судових засідань. Отож, чи правомірно співробітники служби добиваються доплат та у скільки це може обійтися державному бюджету – з’ясував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

За що судяться працівники Служби судової охорони

Робота працівника судової охорони полягає у охороні судів, забезпеченні пропуску осіб на територію судів, реагуванні на порушення правопорядку під час розгляду судом справ. Наразі посадовий оклад працівника становить від 2900 до 9000 гривень (залежно від наявності військового звання та займаної відповідно нього посади). Також їм виплачують додатковий оклад за спеціальним званням, доплати за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, постійні доплати), премії та одноразові додаткові виплати. Станом на квітень 2022 року у Територіальному управлінні Служби судової охорони у Волинській області працювало загалом 268 осіб.

За даними Центру журналістських розслідувань «Сила правди» станом на 10 листопада волинські суди розглядають щонайменше 12 позовів від працівників судової охорони до свого роботодавця з вимогою виплатити їм додаткових 30 тисяч гривень щомісячно за період з 24 лютого до 30 червня. Станом на 10 листопада п’ять з них суди уже задовольнили. Ці рішення управління Служби судової охорони наразі оскаржує в апеляційній інстанції.

На умовах анонімності, один з колишніх працівників Служби судової охорони розповів, що вважає абсолютно справедливим виплату додаткових коштів, адже працівники цієї структури, з його слів, на рівні з теробороною охороняли об’єкти критичної інфраструктури Волині. 

«Я думаю, що ми справедливо хочемо цих доплат, адже в нашій системі з початку війни дуже жорсткий режим. Ми в бойовому розпорядженні, на бойовому несенні, готові виконувати наказ. Ми здійснювали охорону об’єктів на рівні з усіма іншими структурами. У нас же атестована структура: є допуски до зброї, допуски до таємної інформації, нас неодноразово ставили на охорону критично-важливої інфраструктури Волині. Тобто, ми не лише суди охороняємо. 

На час воєнного стану ми вже були навчені всьому, і нашу допомогу цінували і цінують досі. Чергування на важливих для Волині об’єктах у нас були доба через добу, тоді як тероборона мала графік добу через дві. У нас відверто був складніший режим, але про нашу роботу мало чули», – зазначив працівник на умовах анонімності. 

Він також додає, що працювали вони за законом: охороняли виключно державні об’єкти критичної інфраструктури, про приватні не йшлося. Отож, з його слів, і доплат тепер хочуть за законом. 

Колишня працівниця Служби судової охорони Волині Леся Ковальчук також переконує, що невиплата цих коштів – це несправедливо і незаконно. Наразі вона перебуває за межами України, а зі служби звільнилася 1 червня. 

«Якщо існує закон, то його потрібно виконувати. За невиконання потрібно карати. Я завжди за справедливість, і неприпустимо, коли державний орган, а саме ДСА, якому ми були підвладні і який охороняли, хоче на нас нажитися. Нам змінили графік, ми почали працювати добу через добу, бо деякі колеги пішли воювати, а ми ще додатково взяли під охорону декілька об’єктів, і, відповідно, об’єм роботи суттєво збільшився. Нам обіцяли виплатити ці кошти, але так нічого не виплатили. Платили усім, хто був перерахований у постанові Кабміну, крім нас.

У мене з ССО був контракт до 20.05, і коли почалася війна, я залишалася в Україні і була готова в разі потреби воювати. Наразі я виїхала за кордон до сина», – розповіла Леся Ковальчук. 

Кошти, за які судяться працівники судової охорони Волині, справді передбачені їм постановою Кабінету Міністрів від 28.02.2022 №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану»:

«Установити, що на період дії воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військовим прокурорам Офісу Генерального прокурора, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітникам Служби судової охорони, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським, а також особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, які несуть службу в органах і установах зазначеної Служби в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), виплачується додаткова винагорода в розмірі до 30 000 гривень пропорційно в розрахунку на місяць», – йдеться в постанові Кабміну. 

Хто судиться за додаткові гроші

Серед працівників Служби судової охорони Волині, які подали позови, є військовослужбовці, які вступили до лав Збройних сил України та наполягають на цих виплатах. 

Окрім них, серед позивачів є провідний спеціаліст відділу забезпечення безпеки учасників судового процесу, командир відділення взводу охорони підрозділу охорони, заступник начальника відділу оперативно-чергової служби, провідний спеціаліст відділу оперативно-чергової служби, провідний спеціаліст відділу матеріально-технічного забезпечення, командир відділення зберігання господарського взводу, завідувач складу озброєння та боєприпасів. Більшість мають звання. 

Водночас «Сила правди» звернула увагу, що доплати відстоюють і співробітники, посади яких можуть не передбачати обов’язки з охорони, допуск до зброї. Це, наприклад, провідний спеціаліст служби документального забезпечення Євгенія Ковтун та начальниця відділу по роботі з персоналом Наталія Саржан

«Сила правди» звернулася до них, аби з’ясувати, чи складали їм інший графік роботи після 24 лютого, або ж чи виконували вони обов’язки з охорони критичної інфраструктури Волині. Однак, працівниці відмовилися будь-що коментувати. 

Що каже керівництво Служби судової охорони і суд

Територіальне управління ССО на Волині пояснює, що у затвердженому Державною судовою адміністрацією України кошторисі Служби судової охорони на 2022 рік та відповідних кошторисах територіальних управлінь ССО видатки на виплату додаткової винагороди не передбачалися та не затверджувалися. ТУ ССО у Волинській області не отримало від центрального органу управління Служби судової охорони додаткових коштів для виплати цієї винагороди, отож і не може виплатити ці кошти працівникам. 

Єдиний варіант проведення такої доплати охоронцям судів – виділення додаткових коштів з резервного фонду державного бюджету. Про це, зокрема, і говорять у Державній судовій адміністрації.

«Ми працюємо з Міністерством фінансів щодо цих виплат, адже кошторисом не передбачені ці видатки. Знаємо про цю ситуацію і вона так склалась не лише на Волині, а майже в усіх регіонах України. Проблема у тому, що ця постанова була прийнята вже після прийняття Закону про державний бюджет. Тому шукаємо додаткові кошти», – зазначає директорка Департаменту фінансово-економічної діяльності Державної судової адміністрації Віолета Мишкіна.

«Такої виплати досі не проводилось жодному співробітнику територіального управління Служби судової охорони у Волинській області. Додаткові кошторисні призначення Службою судової охорони територіальному управлінню Служби судової охорони у Волинській області для виплати додаткової винагороди відповідно до Постанови №168 не затверджувались», – зазначив у відповідь на запит «Сили правди» начальник управління Володимир Сюйва.  

Співробітники Служби судової охорони на Волині. У центрі – керівник Володимир Сюйва. Фото зі сторінки управління у фейсбуціСпівробітники Служби судової охорони на Волині. У центрі – керівник Володимир Сюйва. Фото зі сторінки управління у фейсбуці
 

У своїх рішеннях Волинський окружний адміністративний суд, який і розглядає подібні справи, вказує, що невиплата цієї доплати – це порушення права позивача на отримання вказаної винагороди, а відсутність бюджетних коштів не може бути причиною невиплати. П’ять позовів працівників вже задовольнили. 

При умові задоволення усіх 12 позовів, Територіальне управління мало б виплатити працівникам приблизно 1 мільйон 440 тисяч гривень. Проте наразі не відомо, скільки ще співробітників можуть претендувати на отримання доплат, хоча й не зверталися поки до суду.

«Відсутність бюджетних коштів також не може бути причиною невиконання взятих державою на себе зобов`язань», – йдеться в рішеннях судів. 

Начальник Територіального управління Служби судової охорони у Волинській області Володимир Сюйва проігнорував прохання «Сили правди» прокоментувати зміни у графіках роботи своїх підлеглих, покладені з 24 лютого обов’язки щодо охорони об’єктів в умовах війни та перспективи виплати коштів передбачених постановою №168 Кабміну.

До слова, у позовах до Територіального управління Служби судової охорони Волині окремі працівники просять нарахувати та виплатити доплату за службу в нічний час (35 відсотків посадового окладу з розрахунку за кожну годину служби в нічний час за період з 11 березня до 27 червня 2022 року). Окремі працівники просять суд стягнути з Територіального управління кошти, які вони витратили на правничу допомогу. Такі позови здебільшого задовольняють частково і не зобов’язують ТУ ССО повністю відшкодовувати витрати на правничу допомогу та витребування доказів. 

«Нікому з нас не нарахували ці кошти, бо ніхто навіть не затверджував порядок нарахування коштів. Оскільки немає порядку – нам їх і не нараховували. Виходить так, що лише у судовому порядку ми можемо добитися тих виплат. Інші кошти: оклад, премія, надбавка за особливості проходження служби виплачувались нам без затримок. 

Не виплачувались так само кошти за нічні чергування і ковідні, хоча інші структури отримували. В нас багато хто звільнився з початку війни, але це було навіть не через невиплату доплат, а і через ставлення на службі, через те, що пішли у ЗСУ. Насправді різні причини, але багато людей звільнилось», – анонімно додає колишній працівник Служби судової охорони Волині.

Такі ж позови працівників судової охорони до Територіальних управлінь «Сила правди» знайшла у Львівській, Рівненській, Івано-Франківській, Тернопільській, Закарпатській, Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській, Чернігівській, Черкаській, Сумській, Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській областях. Співробітники Служби судової охорони масово судяться майже по всій Україні й вимагають виплатити їм чималі кошти. Хто і звідки має їх брати – питання відкрите. Працівники виграють суди, управління подають апеляції, їх розгляд триває.

Отож, невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії Кабінет Міністрів ухвалив постанову №168, якою суттєво підвищив грошову винагороду для силових структур, які задіяні для оборони держави. Туди потрапив чималий перелік працівників, які мають право на такі доплати, але можливості держави забезпечити ці грошові винагороди, схоже, недооцінили. 

Під питанням і те, наскільки справедлива зрівнялівка в виплатах для військовослужбовців тероборони, які мерзнуть в окопах на кордоні з Білоруссю і охоронцями судів, їхніми прессекретарями, завгоспами та іншими функціонерами. 

Юлія Галецька

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
16:46
22 березня 2024
20 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
07 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
29 лютого 2024
07:25