Поділитись:

єОселя: луцький забудовник пояснив, як отримати від держави гроші на житло (відео)

Автор: Міла Роспопа |
Четвер, 01 грудня 2022, 16:05
єОселя: луцький забудовник пояснив, як отримати від держави гроші на житло (відео)

У жовтні цього року в Україні стартувала державна програма доступної іпотеки «єОселя». Якщо коротко, ця програма дозволяє купити житло в іпотеку під 3% річних, і сплачувати за нерухомість протягом наступних 20 років. За якихось півтора місяця заявку на придбання житла в іпотеку подали більше 15 тисяч українців, і з кожним днем програма стає все популярнішою. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» спільно з директором будівельної компанії «Казкова оселя» Андрієм Худобою пояснюють, як працює програма, та як максимально вигідно купити власне житло.

єОселя: луцький забудовник пояснив, як отримати від держави гроші на житло (відео) 

ЩО ТАКЕ «єОСЕЛЯ» І ДЛЯ КОГО ЦЕ

«єОселя» – це державна програма, за якою певні категорії громадян можуть придбати житло у вигідну іпотеку. 

Придбати житло під 3% річних з 1 жовтня можуть деякі українці, які не мають домівки або хочуть покращити умови життя. Для всіх інших категорій громадян з 1 січня 2023 року діятиме ставка 7%. Мінімальний стартовий внесок – 20% від оціночної вартості обраного житла. Термін виплат – від одного до 20 років.

Важливо, що одна особа може претендувати на купівлю максимум 52,5 м2 житла. Кожен наступний член родини збільшує цей ліміт на 21 м2. Таким чином сім'я з трьох осіб може претендувати на пільгове фінансування житла площею до 94,5 м2.

Для кожного регіону встановлені максимальна ціна квадратного метра та загальна вартість житла. Наприклад, у Києві вартість квадратного метра обмежена 46,7 тис грн, а максимальна сума кредиту становить 2,45 млн грн. Для Львова – 39,8 тис грн та 2,09 млн грн, для Одеси – 38,3 тис грн та 2,01 млн грн відповідно.

З 1 жовтня 2022 іпотеку на житло під 3% можуть отримати:

  • військовослужбовці ЗСУ за контрактом, СБУ, Служби зовнішньої розвідки Головного управління розвідки Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби, військові прокурори Офісу Генерального прокурора, працівники ДСНС, співробітники Служби судової охорони, особи начальницького складу Управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро, поліцейські та члени їх сімей;
  • медичні працівники – фахівці та професіонали закладів охорони здоров'я державної та комунальної форми власності
  • педагогічні працівники закладів освіти державної та комунальної форми власності
  • наукові та науково-педагогічні працівники закладів освіти та наукових установ державної та комунальної форми власності

єОселя: луцький забудовник пояснив, як отримати від держави гроші на житло (відео) 

єОселя: луцький забудовник пояснив, як отримати від держави гроші на житло (відео) 

З 1 січня 2023 року іпотеку на житло під 7% можуть отримати:

  • ветерани та члени їх сімей, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім'ї загиблих (померлих) ветеранів війни, визначені статтею 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а також сім'ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. 
  • внутрішньо переміщені особи
  • інші громадяни, які не володіють житлом, або його площа менша, ніж 52,5 м2 + 21 м2 на кожного наступного члена сім'ї. 

«Іпотека на 20 років під 3% – на мою думку, найкращі умови придбання нерухомості не тільки зараз, у військовий час, але і взагалі за весь час. З іпотечної продукції сьогодні це найкраща пропозиція. І це однозначно має стати поштовхом для відновлення ринку нерухомості. Дуже багато людей залишилися без житла. Тим більше ці соціальні категорії, які потрапляють під програму, теж в основному не забезпечені житлом. Я закликаю їх скористатися цим шансом», – каже Андрій Худоба. 

Андрій ХудобаАндрій Худоба
 

ЯК ОТРИМАТИ ІПОТЕКУ

Заявка на доступне кредитування житла оформлюється в додатку «Дія», пояснює Андрій Худоба. Перед її оформленням забудовник радить вибрати, яке саме житло ви хочете. Пропозиції від забудовника «Казкова оселя» можна переглянути тут: ОБРАТИ ЖИТЛО

На прикладі ЖК «Оселя парк» він розповідає, як отримати іпотеку від держави. 

Крок 1. Перевірити чи доступне придбання квартири за програмою «єОселя» саме для Вас.

Для цього необхідно подати заявку на веб-порталі «Дія», додавши всі необхідні дані.

Крок 2. Завітайте або зателефонуйте у відділ продажу «Казкова оселя», та оберіть свою майбутню квартиру.

Отримайте всю необхідну інформацію у наших спеціалістів щодо наступних дій.

Контакти:

Адреса: Луцьк, вул. Чорновола, 5а

Тел.: 0993091515, 0973091515

Веб-сайт: https://oselyapark.com/kvartyry

Крок 3. Із інформацією про бажане житло зверніться до банку-партнера, щоб отримати гарантійний лист.

Після цього повертайтесь до БК «Казкова оселя» для остаточної підготовки пакета документів та підписання угоди. 

«Немає значення, чи людина буде в нас брати квартиру, а чи ні – вичерпну інформацію про те, як і з чого починати, куди іти і що підготувати, ми надамо. Якщо буде потрібно – банківський працівник приїде до нас і паралельно ще розкаже про іпотечний продукт», – запевняє забудовник.

Андрій Худоба каже, що програма вже показала хороші результати у Луцьку. За неповні два місяці до них звернулися десятки громадян за консультаціями з цього приводу. П'ять заявок на квартири в іпотеку в ЖК «Оселя парк» уже отримали позитивне рішення, а одна взагалі на стадії видачі ключів, і новий власник скоро зможе заїхати у свою квартиру. 

ПРОГРАМА ОЖИВИТЬ РИНОК НЕРУХОМОСТІ

На думку фахівців, нова іпотечна програма однаково вигідна як покупцям нерухомості, так і забудовникам. Як повідомляє Економічна правда, суттєве оновлення державної програми – це можливість інвестувати в будівництво житла та купувати квартири в старих будинках. Раніше отримати іпотеку можна було лише на готові квартири в будинках, введених в експлуатацію за останні три роки. Під цю умову підпадало небагато квартир, оскільки вони купувалися ще на етапі будівництва. 

За словами розробників, програма має лише соціальну місію, покликану вирішити житлову проблему для сотень тисяч українців.

«Ну приберемо ми можливість брати іпотеку на квартири, що будуються, і хто від цього виграє? Хай звинувачують у лобізмі забудовників, нам важливіше запустити економіку», – каже один з розробників програми.

Фахівець «Волинського агентства нерухомості» Валерій Мусійчук також позитивно оцінює нову програму.  

«Стане трішки ліпше. Бо як би там не було – це кошти, а якщо кошти вливаються в економіку – то воно тільки на користь. Деякі забудовники, можливо, будуть мати більше вигоди, адже щоб потрапити в цю програму, потрібно реєструвати майнові права. Тобто, є певні нюанси на стадії будівництва. Але це дозволяє покупцям отримати іпотеку ще на стадії будівництва. Раніше такої можливості не було. Наскільки мені відомо, на сьогодні статутний фонд цієї програми – 20 мільярдів гривень. Якщо вважати, що середня вартість квартири – мільйон, то вийде зовсім небагато житла за цією програмою. Але якщо фінансування буде постійним – все працюватиме. Це і оживить будівництво, і розворушить економіку країни», – каже експерт.

Валерій МусійчукВалерій Мусійчук
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів