Поділитись:

Зеленський прокоментував стурбованість українців діяльністю УПЦ МП

Середа, 16 листопада 2022, 23:56
Зеленський прокоментував стурбованість українців діяльністю УПЦ МП

Президент України Володимир Зеленський бачить запит громадськості на реакцію щодо погроз із боку Української православної церкви Московського патріархату, але вважає, що Українська держава має реагувати згідно із законодавством.

Про це він заявив під час спілкування з українськими ЗМІ в ефірі національного телемарафону, відповідаючи на запитання журналіста, який назвав УПЦ МП внутрішнім ворогом і запитав про боротьбу із цим ворогом.

«Реакція Служби безпеки України на конкретні випадки та конкретних людей. Саме так це відбувається сьогодні. Тобто ніякого, як то кажуть, тотема захисту у них немає точно. Ми не втручаємося, але й захисту у них такого немає. Вони мають відповідати як і будь-хто. людина. Ви ж знаєте, як у житті буває: духовності бувають у людей поза церквою іноді і більше", – сказав Зеленський.

Глава держави зазначив, що знає про випадок у Києво-Печерській лаврі, де співали пісні, які славлять росію.

«Я знаю, що було відкрито кримінальне провадження. Тільки так, згідно із законодавством. А як ще можна з такими речами боротися?» – додав він.

Президента запитали також про відсутність реакції Кабміну на прохання Православної церкви України надати їй один із храмів Києво-Печерської лаври. Зеленський, відповідаючи на запитання, припустив, що у когось із відповідальних за це осіб є внутрішній запобіжник.

Він розповів, що розпочав консультації щодо релігійних питань в Україні з релігієзнавцем Віктором Єленським.

«Є люди, які кажуть, що ми маємо посилити й навіть надати більше суб'єктності інституції, яка займається саме релігією в нашій країні. У нас відповідний департамент є у Міністерстві культури. І, можливо, настав час, тому що такий у нас серйозний виклик у державі – щоб цю інституцію було виділено в Кабміні, щоб на неї ніхто не мав впливу. Щоб вона була справедливою і там були професійні люди, яких немає питань у суспільства і які розуміються. Тому я зараз думаю над такою пропозицією», – додав він.

Зеленський сказав, що ще не обговорював це питання з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем і з головою Міністерства культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком, але має намір зробити це.

«Ми зустрінемося, проговоримо. Сам стурбований цим питанням, багато читаю про це, думаю. Я розумію, що держава не може втручатися в такі питання, але бачу виклики. І суспільства, і ваші: журналістів і багато різних людей, які постійно порушують питання, щоб держава допомогла. Дуже хочеться допомогти. Але треба робити все згідно із законом», – додав він.

Нагадаємо, що священник УПЦ (МП) з Ківерців подав позов проти міськради через заклик до об'єднання із Православною церквою України. За його словами, заклик до прихожан московського патріархату є дискримінаційним і порушує право на свободу віросповідання. Втім, розглядаючи цю справу, суд вирішив, що оскільки йдеться про рекомендацію змінити конфесію, то й ніяких реальних утисків УПЦ (МП) не зазнала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів