Поділитись:

Падіння ракети у Польщі: що говорять світові лідери

Середа, 16 листопада 2022, 10:34
Падіння ракети у Польщі: що говорять світові лідери

Під час масованого ракетного обстрілу України у вівторок, 15 листопада вибухи пролунали і в прикордонному селі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства у Польщі. 

За даними польського МЗС, ракети на територію республіки впали близько 15:40. Інцидент трапився на території колишнього колгоспу, де зараз розташована сушарня. На вагах стояв трактор з причепом, завантаженим кукурудзою. Свідки стверджують, що чули свист, після якого пролунав вибух. Унаслідок вибуху загинуло двоє людей.

Після цієї події прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет Ради міністрів з питань національної безпеки і оборони.

Падіння ракети на території Польщі стало першим випадком, коли війна вийшла за межі України та росії, і зачепила країни НАТО. Весь світ затамував подих, очікуючи на відповідь Альянсу. Остаточних висновків про походження ракети поки не було, однак, низка світових лідерів уже встигли прокоментувати ситуацію.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» зібрали для своїх читачів головні заяви.

 Падіння ракети у Польщі: що говорять світові лідери 

Президент Польщі Анджей Дуда у зверненні в ніч проти середи заявив, що Варшава не має точної інформації, хто саме запустив ракету, яка впала на польську територію, та підтвердив, що вона російського виробництва, пише Європейська правда.

«Розслідування буде союзницьким. На даний момент у нас немає доказів того, хто випустив ракету. Це була ракета російського виробництва, але розслідування триває», – поінформував Дуда.

Він розповів, що мав розмови з кількома лідерами, зокрема президентом України Володимиром Зеленським. «Зеленський запевнив мене, що це була ракета, випущена з території російської федерації», – додав польський президент. Дуда наголосив, що те, що сталося, було поодиноким випадком.

«Немає жодних ознак того, що відбуваються подальші. Польські солдати перебувають на місці. Союзницька підтримка нас є, і зобов'язання виконуються. Ми працюємо. Завтра ще один важливий день – засідання Ради національної безпеки. Прошу всіх зберігати спокій», – підсумував він.

Падіння ракети у Польщі: що говорять світові лідери 

Президент України Володимир Зеленський не оминув увагою падіння ракети у Польщі під час свого традиційного вечірнього звернення.

«Сьогодні сталося й те, про що ми давно попереджали. Терор не обмежується нашими державними кордонами. Російські ракети вдарили по Польщі. Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Бити ракетами по території НАТО. Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти», – заявив президент України.

Падіння ракети у Польщі: що говорять світові лідери 

Президент США Джо Байден назвав «малоймовірним» те, що ракета, яка впала у Польщі, була випущена з росії. Про це він заявив у коментарі журналістам після екстреної зустрічі зі світовими лідерами на Балі.

«Я хочу переконатися, що ми точно з'ясуємо те, що сталося... Потім ми визначимося з нашим наступним кроком», - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи була ракета випущена з росії, Байден сказав:

«Є попередня інформація, яка суперечить цьому. Я не хочу говорити про це, поки ми не проведемо повне розслідування. Але, судячи з траєкторії, малоймовірно, що вона була випущена з росії, але побачимо».

Також президент США назвав «абсолютно безсовісними» ракетні удари росії по Україні.

Падіння ракети у Польщі: що говорять світові лідери 

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган «поважає заяву росії» про те, що вони не мають до цього стосунку. Про це він заявив на пресконференції на саміті G20, повідомляє Європейська правда.

«Я маю поважати заяву росії. Для нас важливо, що росія сказала: «Ця справа не має до нас ніякого відношення». Заява Байдена про те, що ракети не російського виробництва, показує, що це не має нічого спільного з росією. Розслідування має важливе значення. У той час як ми намагаємося зібрати росію і Україну за одним столом, немає необхідності шукати третього учасника цієї війни», – сказав Ердоган.

Падіння ракети у Польщі: що говорять світові лідери 

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зауважив, що чиєю б не була ракета, яка вбила двох людей у Польщі, це сталося внаслідок масованих ракетних ударів росії по Україні. Так він прокоментував подію у своєму Twitter.

Рютте згадав про зустріч з приводу інциденту лідерів країн G7 і НАТО, які присутні на саміті двадцятки на Балі, та що усі закликають спершу з’ясувати факти і для цього підтримати розслідування, яке почала Польща.  

«Очевидно одне: цього не сталось би, якби не жахливі ракетні удари РФ проти України. Ми продовжуємо підтримувати Україну, яка обороняється від російської агресії», – зазначив він. 

Падіння ракети у Польщі: що говорять світові лідери 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг в вечір після вибухів написав короткий твіт:

«Розмовляв з президентом Дудою про вибух у Польщі. Я висловив свої співчуття з приводу загибелі людей. НАТО стежить за ситуацією, а члени Альянсу проводять тісні консультації. Важливо, щоб усі факти були встановлені».

Падіння ракети у Польщі: що говорять світові лідери 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів