Поділитись:

Масова звірка даних військового обліку: чи буде у Білорусі мобілізація

Вівторок, 15 листопада 2022, 22:27
Масова звірка даних військового обліку: чи буде у Білорусі мобілізація

Наразі в Білорусі триває масова звірка даних військового обліку, яка триватиме до кінця поточного року.

Однак, чи свідчить це про можливу підготовку до мобілізації – досліджувало білоруське видання Motolko.Help.

Про звіряння даних військового обліку повідомило МО РБ у своєму пресрелізі, зазначивши, що повістки для звіряння даних прийдуть усім військовозобов'язаним у Білорусі.

«З середини листопада до кінця поточного року облікові дані будуть звірені у всіх без винятку військовозобов'язаних, які стоять на військовому обліку. У зв'язку з цим протягом листопада значна кількість громадян візьме участь у вказаних заходах», – йдеться у повідомленні МО РБ.

Згодом з'явилася інформація, що військовий комісаріат Брестської області розмістив на порталі державних закупівель інформацію про закупівлю великої партії поліграфічної продукції.  В тому числі – 50 тисяч мобілізаційних приписів.

Мобілізаційний припис має на меті прикріпити громадянина до в/ч та сформувати зразкові списки тих, що підлягають виклику в разі мобілізації. За наявності мобілізаційного припису громадянин зобов'язаний з'явитися у військкомат (на збірний пункт, до сільвиконкому) при оголошенні мобілізації без додаткових повідомлень.

Втім, журналісти повідомляють, що в попередні роки Брестський військомат проводив закупівлю значно більшої кількості бланків мобілізаційних приписів.

Наприклад, військовий комісаріат Брестської області у 2020 році закуповував аж 350 тисяч шт. мобілізаційних повісток, та ще 265 000 шт. — порядку загального виклику та виклику на заходи призову.

Слід ще враховувати, що якщо до кінця року в організації залишаються невитрачені бюджетні кошти, на них закуповуватимуть різні товари (роботи, послуги), щоб витратити виділений на рік бюджет у нуль.

Тож закупівлі спрямовані на поповнення поточних потреб військкоматів у порядку денному та мобілізаційних приписах. Такі закупівлі здійснювалися і раніше. Говорити, що тільки закупівля повісток та мобприписів свідчить про підготовку до мобілізації не доводиться.

Однак не можна забувати, що в РБ до кінця року триває масова звірка даних військового обліку, яку можна трактувати як потенційну підготовку до майбутньої мобілізації. Проте сьогодні ознак початку реальної мобілізації у Білорусі не спостерігається. Тому оголошення мобілізації в РБ є одним із (нехай і малоймовірних) сценаріїв розвитку ситуації.

Нагадаємо, що Арестович попередив росіян про волинських бурштинокопачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів