Поділитись:

«Занадто агресивно щодо росії»: готовий текст спільної заяви G20

Понеділок, 14 листопада 2022, 23:36

Група із 20 дипломатів, які представляють країни «Великої двадцятки», погодила текст угоди, котра може стати спільним комюніке після саміту G20.

Про це 14 листопада повідомило Bloomberg із посиланням на власні джерела.

В організаторів саміту є побоювання, що зустріч, яка відбудеться на Балі (Індонезія) 15–16 листопада, може вперше завершитися без спільної заяви, зазначило агентство. Але дипломатам вдалося знайти рішення щодо дискусійних питань, повідомило Bloomberg, зокрема, щодо того, як описувати війну росії проти України.

За інформацією ЗМІ, один із варіантів – назвати агресію ha проти України «війною в Україні», а не «російською війною в Україні». Водночас у загальній заяві країни планують висловити жаль щодо «агресії проти України» й висунути вимогу до росії покинути українські території. За словами двох дипломатів, також досягли згоди щодо формулювань, які засуджують будь-які погрози застосування ядерної зброї.

Водночас деякі держави-члени вважають затверджені формулювання «занадто агресивними щодо росії», зазначило Bloomberg. Агентство додало, що проєкт ще мають схвалити лідери країн «Великої двадцятки», коли вони зустрінуться на Балі.

The Guardian повідомила 11 листопада, що світові лідери на G20 відмовляться від спільного фото через участь рф. Як пише ЗМІ, британські посадовці вважають, що членство росії у G20 означає: на саміті в Індонезії не вдасться погодити підсумкове комюніке.

Під час зустрічі глави МЗС країн G20 улітку традиційного групового фото теж не робили, Лавров тоді покинув саміт достроково.

Нагадаємо, що Європейський парламент розгляне резолюцію, у якій російську федерацію буде визнано терористичною державою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів