Поділитись:

Головне у Луцьку: ТОП новин понеділка, 14 листопада

Понеділок, 14 листопада 2022, 21:00
Головне у Луцьку: ТОП новин понеділка, 14 листопада

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька та Волині за понеділок, 14 листопада.

Про те, чи, на думку лучан, треба заборонити УПЦ (МП)

Головне у Луцьку: ТОП новин понеділка, 14 листопада 

У Києво-Печерській лаврі співають проросійські пісні і моляться за росію.

Відповідне відео оприлюднив священик Михайло Омелян. Скандал набрав неабияких обертів у соцмережах. Як результат, люди закликають заборонити назавжди УПЦ МП в Україні.

Чи підтримують таку ідею лучани, дізнавалися журналісти телеканалу «Конкурент TV».

До слова, більшість із тих, хто брав участь в опитуванні у телеграм-каналі нашого сайту, вважають, що  в Україні потрібно заборонити церкву так званого московського патріархату – 76%. І лише 4% виступають проти заборони.

Про те, як навчатимуться студенти та школярі взимку в умовах війни

Головне у Луцьку: ТОП новин понеділка, 14 листопада 

На Волині вищі навчальні заклади підуть на тривалі зимові канікули. Зокрема у ВНУ імені Лесі Українки семестр навчання закінчиться на початку грудня, а розпочнеться орієнтовно наприкінці лютого.

Як повідомив проректор з навчальної роботи та рекрутації вишу Юрій Громик, тривалість канікул мають ще затвердити згодом. Про це йдеться у сюжеті телеканалу КонкурентTV.

«Для першого курсу канікули почнуться 31 грудня. Для старших курсів – 10 грудня. Триватимуть, можливо, до 28 лютого, а можливо, до 7 лютого. Тут під знаком питання», – зазначив прореектор.

У Луцькому національному технічному університеті навчання закінчиться ще раніше – у кінці листопада. Проте студенти повернуться у аудиторії на початку лютого.

Детальніше – у відео:

Про те, що священник, який судиться з батьком загиблої волинської захисниці, прийшов на засідання

Головне у Луцьку: ТОП новин понеділка, 14 листопада 

Священник УПЦ МП Святослав Чижук, який звернувся до суду з позовом проти батька загиблої військової медички Олени Созонюк, прийшов на друге судове засідання у справі про побиття.

Нагадаємо, православний священник звинувачує Василя Созонюка у тому, що чоловік побив його та погрожує вірянам «московського патріархату» у їхньому селі. Мешканці села стали на захист родичі Созонюків і кажуть, що піп постійно провокує Василя. 

Перше засідання у справі відбулося 3 листопада. Тоді священник не прийшов на суд, і в коментарі журналістам пояснив, що боявся за своє життя. На суд прийшло багато побратимів Олени, а також односельці родини. 

Під час засідання на початку листопада Святослав Чижук клопотав про розгляд справи без його присутності. Його прохання не задовільнили, і на друге засідання, яке мало відбутися вже у понеділок, 14 листопада, попа зобов'язали з'явитися. 

Про те, що у Луцьку почали масово робити свердловини у дворах багатоповерхівок

Головне у Луцьку: ТОП новин понеділка, 14 листопада 

У Луцьку люди переживають, чи матимуть що пити у випадку, якщо місто буде повністю знеструмлене через російську агресію. Тому мешканці будинків гуртуються та бурять механічні свердловини просто на прибудинкових територіях. Попри очевидну вигоду у випадку військового загострення, така діяльність може нести й неабиякі ризики чи просто бути марною.

Про це написав у фейсбуці депутат Луцької міської ради від Громадянського руху «Свідомі» Андрій Лучик.

Він повідомив, що поспілкувався з цього приводу з відділом екології Луцькради та директором Луцькводоканалу. На основі спілкування зі спеціалістами депутат зробив декілька висновків:

  1. Луцькводоканал запевнив, що навіть при відсутності електропостачання в місті вода буде на рівні перших поверхів, адже на станціях водозабору є можливість оперативно перемикнутися на дизель-генератори.
  2. При загостренні воєнних дій на Волині частина мешканців виїде в інші регіони, як це було 24 лютого. Тоді в перші дні споживання води в місті впало в рази. Тобто очевидно, що води потрібно буде набагато менше, ніж зараз.
  3. Воду зі свердловини у дворі можна буде використовувати лише як технічну. Адже у наших водоносних шарах дуже багато заліза, яке потрібно відфільтровувати. Якщо, наприклад, попрати білу білизну у такій воді, то вона стане помаранчевою.
  4. Водоносні шари знаходяться на глибині 30-40-50 метрів (в залежності від місця). Для того, щоб вручну підняти воду з такої глибини, потрібно буде докласти неабияких зусиль.
  5. Для влаштування свердловини в дворі потрібно брати дозвіл на водокористування в Управлінні екології Волинської ОВА. Самочинна діяльність може каратися штрафами та іншими заходами примусу.
  6. Буріння має здійснювати ліцензована організація. Адже довкола свердловини повинна бути водоохоронна зона. У випадку недотримання певних норм і правил вода може перетворитися з технічної в отруйну.
  7. Навіть, якщо буде критично пошкоджений водогін, то водоканал організує підвіз води. Тому директор водоканалу рекомендує вкладатися не у свердловину, а в ємності (наприклад, 250-літрові бочки), в яких може зберігатися запас води для ОСББ.

Андрій Лучик додав, що, зрештою, кожен сам має право вирішувати, як максимально убезпечити себе від можливих загроз, але це потрібно робити виважено і в рамках чинних норм і правил.

«Лучани налякані, тому власноруч намагаються вирішити свої проблеми. Тому з приводу водозабезпечення в місті потрібно проводити більш ретельну інформаційну роботу, щоб люди не хвилювалися і могли ухвалювати виважені рішення», – додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів