Поділитись:

Бездротова енергія з космосу: ЄКА досліджує ключові технології

Неділя, 13 листопада 2022, 01:25
Бездротова енергія з космосу: ЄКА досліджує ключові технології

Сонячна енергія, зібрана далеко в космосі, передається бездротовим зв'язком на Землю туди, де вона необхідна. ЄКА планує дослідити ключові технології, необхідні для того, щоб зробити космічну сонячну енергетику робочою реальністю в рамках своєї ініціативи SOLARIS. Одна з таких технологій – бездротова передача енергії – нещодавно була продемонстрована в Німеччині аудиторії, яка складалася з представників бізнесу і уряду.

Про це пише сайт новин Волині «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Демонстрація відбулася на інноваційному заводі Airbus X-Works у Мюнхені. За допомогою мікрохвильового випромінювання було здійснено передачу зеленої енергії між двома точками, що уособлюють «Космос» та «Землю», на відстань 36 метрів.

Отримана енергія була використана для освітлення модельного міста, виробництва зеленого водню шляхом розщеплення води і навіть для виробництва першого у світі пива, охолодженого бездротовим шляхом з 0% вмістом алкоголю перед подачею глядачам.

У робочій версії космічної системи сонячної енергетики супутники на геостаціонарній орбіті збиратимуть сонячне світло на цілодобовій основі, а потім перетворюватимуть його на мікрохвилі з низькою щільністю енергії, які безпечно передаватимуться до приймальних станцій на Землі. Фізика цього процесу означає, що ці супутники повинні бути великими, порядку декількох кілометрів, щоб генерувати потужність, еквівалентну потужності типової атомної електростанції, і те ж саме можна сказати про «ректенни» на поверхні Землі.

Для досягнення цього потрібен технічний прогрес в таких сферах, як космічне виробництво і роботизоване складання, недорога високоефективна фотоелектрична енергетика, потужна електроніка і формування радіочастотного пучка. Будуть також проведені подальші дослідження з метою підтвердження доброякісного впливу мікрохвиль малої потужності на здоров'я людей і тварин та сумісності з літаками і супутниками.

Проект ЄКА SOLARIS досліджуватиме ці технології, щоб дозволити державам-членам Агентства зробити обґрунтований вибір щодо майбутнього впровадження космічної сонячної енергетики як нового джерела чистої, постійно доступної «базової» енергії на додаток до існуючих відновлюваних джерел енергії, що допоможе Європі досягти нульового рівня споживання енергії до середини століття.

Крім того, будь-які досягнення в цих галузях, принесуть користь багатьом іншим космічним польотам, а також наземним застосуванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів