Поділитись:

У людини і руконіжки знайшли спільну шкідливу звичку

Вівторок, 01 листопада 2022, 03:50

Звичка колупатися в носі дісталася людям від древніх предків. Дослідження мадагаскарської руконіжки або лемура ай-ай показало, що «родичі» людини теж люблять це заняття.

Міжнародна група дослідників провела перший огляд колупання в носі у приматів. Результати, опубліковані в Journal of Zoology, показали, що шкідлива звичка спостерігається принаймні у 12 видів тварин. А наймайстернішими виявилися мадагаскарські руконіжки (Daubentonia madagascariensis).

Ай-Ай – єдиний сучасний представник руконіжок. Це тип лемура з руками химерної форми, що відрізняються довгими тонкими пальцями. Один з них особливо добре підходить для того, щоб проникати в носоглотку і витягувати її вміст.

Цей палець настільки довгий і гнучкий, що ай-ай може ввести його в ніс на всю довжину, відзначають вчені. Після вилучення вмісту, лемур злизує здобутий слиз.

Щоб з’ясувати, наскільки глибоко палець може проникнути в носовий хід руконіжки, вчені зробили комп’ютерну томографію голови ай-ай, а потім створили цифрову візуалізацію колупання в носі, використовуючи відеозапис. Реконструйоване зображення, яке об’єднує параметри руки і черепа, показало, що палець тварини досягає ротової порожнини.

Дослідники поки не розуміють, яке еволюційне значення несе звичка колупатися в носі, але поширення її у різних видів говорить про те, що в ньому повинен бути сенс. Автори роботи сподіваються, що майбутні роботи допоможуть розкрити цю загадку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів