Поділитись:

У Єгипті виявили стародавній тунель довжиною 1300 метрів

Вівторок, 08 листопада 2022, 01:20
У Єгипті виявили стародавній тунель довжиною 1300 метрів

Міністерство туризму та старожитностей Єгипту зробило заяву про нове відкриття. В ході розкопок в прибережному місті Олександрія, що на півночі країни, був виявлений кам’яний тунель. Він прокладений на глибині 13 метрів і датується 280-270 роками до н. е.

Про це повідомляє Heritage Daily.

Тунель під землею назвали геометричним дивом. Його виявила Кетлін Мартінес зі своєю дослідницькою групою. Він розташований в районі храму Тапосіріс Магна, що ближче на захід від Олександрії. У цьому районі давно працюють археологи й намагаються знайти гробницю Клеопатри.

Це дуже масивний підземний хід, який простягається на 1305 метрів, а висота його 2 метри. Також поблизу храму археологи знайшли алебастрові голови. Вони належать епосі Птолемеїв (305-30 роки до н.е.) серед артефактів була і голова Сфінкса.

Відомо, що частина тунелю затоплена водами Середземного моря. Швидше за все вода потрапила сюди після землетрусів в Олександрії. Відомо, що в період з 320 р. до н. е. по 1303 рік н. е. їх тут було не менше 20.

За архітектурою виявлений тунель нагадує тунель Еупаліноса, що в Греції на острові Самос. Його ще вважають одним з найважливіших інженерних досягнень класичного світу.

Храм Тапосіріс Магна дослівно перекладається, як “велика гробниця Осіріса”. Це було стародавнє місто і заснував його Птоломей II. Олександр Македонський завоював цей храм в 332 році до нашої ери й заснував на його місці Олександрію. Сам храм став центром проведення релігійного свята Койак.

Останні 14 років доктор Кетлін Мартінес керує розкопками в цій місцевості. Вона переконана, що десь в цьому районі розташована гробниця Клеопатри і її коханця Марка Антонія. Раніше поблизу храму знаходили золоті монети із зображенням імператриці, некрополь, мумій і багато стародавніх статуй.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ


 

Надрукувати
мітки:
коментарів