Поділитись:

Іран визнав постачання дронів до росії за кілька місяців до вторгнення в Україну

Субота, 05 листопада 2022, 13:10
Іран визнав постачання дронів до росії за кілька місяців до вторгнення в Україну

Іран вперше визнав у суботу, 5 листопада, що постачав москві безпілотники, які росія використовує для ударів по електростанціях і цивільній інфраструктурі, але заявив, що вони були відправлені до повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це пише «Європейська правда», посилаючись на Reuters.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Аабдоллахіан заявив, що «невелика кількість» безпілотників була поставлена в росію за кілька місяців до того, як російські війська вторглися в Україну 24 лютого.

У найбільш детальній на сьогодні відповіді Ірану щодо безпілотників Амір-Абдоллахіан заперечив, що Тегеран продовжує постачати безпілотники до москви.

«Цей галас, здійнятий деякими західними країнами, що Іран надав росії ракети і безпілотники для допомоги у війні в Україні, – ракетна частина абсолютно невірна, – сказав він. – Щодо безпілотників – це правда, і ми надали росії невелику кількість безпілотників за кілька місяців до війни в Україні», – сказав він.

Минулого місяця два високопоставлених іранських чиновники і два іранських дипломати повідомили Reuters, що Іран пообіцяв надати росії ракети класу «земля-земля» на додаток до більшої кількості безпілотників.

Офіційне інформаційне агентство IRNA цитує Амір-Абдоллахіана, який заявив, що Тегеран і Київ домовилися обговорити звинувачення про використання іранських безпілотників в Україні два тижні тому, але українці не з'явилися на узгоджену зустріч.

«Ми домовилися з міністром закордонних справ України надати нам документи, які вони мають, про те, що росія використовувала іранські безпілотники в Україні», – сказав Амір-Аабдоллахіан. Але українська делегація, з його слів, в останню хвилину відмовилася від запланованої зустрічі.

Міністр закордонних справ Ірану повторив, що Тегеран «не залишиться байдужим», якщо буде доведено, що росія використовувала іранські безпілотники у війні проти України.

Як відомо, росія останнім часом масово застосовує для ударів по Україні дрони-камікадзе, які фахівці ідентифікують як іранські «Шахед-136», а російські сили використовують їх під назвою «Герань». Тегеран неодноразово заперечував передачу безпілотників росії. У Білому домі вважають заперечення Ірану неправдою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів