Поділитись:

Чому американські F-16 не будуть передані в Україну найближчим часом

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 00:40
Чому американські F-16 не будуть передані в Україну найближчим часом

F-16 Fighting Falcon компанії General Dynamics не є останнім винаходом військових технологій. Це застаріла конструкція, хоча цей одномоторний багатоцільовий винищувач досі виробляється.

Про це пише сайт Technology.org.

F-16 здійснив свій перший політ у 1974 році і був прийнятий на озброєння у 1978 році. Оскільки США прагнуть замінити свої F-16 на значно новіші F-35, Україна була б рада отримати старі винищувачі. Але чи дозволять їй це зробити? І в чому затримка?

Немає жодних сумнівів, що F-16 все ще є придатним винищувачем. Однак, йому не вистачає STEALTH-можливостей, і саме з метою модернізації та стандартизації США прагнуть замінити свій парк F-16 на F-35. США мають потужний парк реактивних винищувачів, але середній вік літаків наближається до 30 років. Неактуальний для України? Ні, зовсім ні. 30-річний F-16 – чудовий винищувач, який витримає все, що може завдати росія. Насправді, чим старіший літак, тим краще, оскільки українські військові пілоти не навчені сучасній авіоніці і системам бойового управління. Це означає, що потрібно набагато більше часу для навчання правильного застосування новітніх винищувачів.

Так у чому затримка?

Є декілька причин, чому застарілі F-16 не можна застосувати в Україні. Одна із них – навчання буде досить довготривалим. Однак, це відносно невелика проблема, адже зброя західного виробництва буде потрібною навіть після закінчення війни.

Більш суттєвою проблемою є те, що США не можуть достатньо швидко замінити свої винищувачі F-16 на F-35. Орієнтовна кількість винищувачів у ВПС США  становить близько 1200 одиниць, з яких менше 1000 здатні виконувати бойові завдання. Бюджет на 2023 рік дозволяє закупити 33-40 одиниць F-35A. Це означає, що для США знадобляться роки, щоб оновити значну частину свого парку винищувачів до рівня, коли вони зможуть відмовитися від застарілих літаків.

США могли б пожертвувати частину своїх F-16, але вони намагаються зберегти чисельність власного винищувального парку, а це означає, що найближчим часом така передача неможлива. Бо який сенс поспішати з введенням F-16 до складу ВПС України, якщо це не буде вчасно для поточного російського вторгнення через період навчання? Суть питання в тому, що підняття жовто-блакитного прапора на Fighting Falcon буде тривалим процесом і поспішні рішення зараз просто непотрібні.

F-16, безумовно, є видом зброї, яка може бути використана для знищення цілей на території росії. Звичайно, Збройні Сили України мали б бути обережними, використовуючи ці винищувачі таким чином, але це те, що слід розглянути до того, як США або НАТО в цілому стануть постачальниками цього виду озброєнь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів